Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Autorice Amine Abdičević

U galeriji Mak Izložba “Partitura života” posvećena Branku Grkoviću

l_3be95ebb5f0413be7cfe5f3198644d7a

Autorica izložbe, muzejska savjetnica Amina Abdičević u izjavi za Fenu je istakla da je glavno tržište Grkovićeve muzičke aktivnosti bilo na području kompozicije

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa SPKD Prosvjeta Sarajevo, u okviru tradicionalnog Festivala Baščaršijske noći, u subotu, 30. jula će u muzejskoj galeriji Mak upriličiti otvorenje izložbe “Partitura života”, o istaknutom kompozitoru, pijanisti, korepetitoru, muzičkom kritičaru, esejisti, prevodiocu Branku Grkoviću, koji spada u red muzičkih umjetnika koji su obilježili kulturno stvaralaštvo u BiH nakon Drugog svjetskog rata.

Autorica izložbe, muzejska savjetnica Amina Abdičević u izjavi za Fenu je istakla da je glavno tržište Grkovićeve muzičke aktivnosti bilo na području kompozicije.

-Napisao je znatan broj kompozicija – od instrumentalnih minijatura do velikih dijela simfonijskog karaktera. Značajno je njegovo učestvovanje u prvim muzičkim emisijama Radio Sarajeva. Bio je koncertni pratilac istaknutim pjevačima i instrumentalnim solistima. Za dramske predstave Malog pozorišta, današnjeg Kamernog teatra 55, komponirao je muziku, kao i za veliki broj simfonijskih, orkestralnih, klavirskih i vokalnih kompozicija za duvače. Učesnik je brojnih muzičkih simpozijuma tadašnjeg vremena. Posebno značajan Grkovićev angažman bio je u sarajevskom Narodnom pozorištu, gdje je u periodu od 1949. do 1979. djelovao kao korepetitor sarajevske Opere i Baleta. Godine 1957. za djelo ‘Pet pjesama za bariton i veliki orkestar’ nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva – kazala je Abdičević.

Podsjeća da je u znak sjećanja na ovog istaknutog umjetnika, a u povodu 100. godišnjice rođenja, Mala baletna sala u Narodnom pozorištu nazvana njegovim imenom.

-Sve njegove kompozicije, notni zapisi, muzička dijela, ostaju kao trajna zadužbina budućim generacijama. Planirano je da nakon Sarajeva, izložba bude otvorena i u Muzeju Hercegovine u Mostaru i ostane kao dio stalne muzejske postavke. Ono što istinski raduje i izložbi daje poseban pečat, jeste inicijativa Diane Grković-Foretić, kćerke Branka Grkovića, da nakon izložbe, svi originalni eksponati iz obiteljske zaostavštine, ostaju u trajnom vlasništvu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, kao dio zbirke Branka Grkovića, dostupni svim zainteresiranim istraživačima i entuzijastima, budućim pijanistima, muzikolozima, kompozitorima… – podvukla je u izjavi za Fenu autorica izložbe “Partitura života” Amina Abdičević.