Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Galeriji “Preporod” postavljena izložba “Rat i mir” Marinke Radež

marinka_radez

Izložba “Rat i mir” Marinke Radež porijeklom iz Slovenije postavljena je od večeras u Galeriji “Preporod” u Sarajevu.

– Izložbu čini serija od 13 slika, a centralni dio je Srebrenica jer mislim da je to nešto što se nije smjelo desiti. A kad se već desilo moralo bi biti u svijesti svakog evropskog čovjeka, ali nije – kaže za Fenu autorica.

Pojašnjava da je prva slika iz tog ciklusa “Golub mira” nastala na maskirnom platnu koje je u njenu kuću 2009. godine stiglo iz Bihaća, kao poklon susjede za tendu.

– Bez namjere da napravim seriju slika na temu rata u BiH, zapravo na našim prostorima. Međutim, nakon prve počele su se slike redati jedna za drugom, izlaziti iz mene. Tako sam napravila seriju od 13 slika, jer sam imala toliko platna – priča ona.

Ta izložba je prvi put postavljena prošle godine u Ljubljani, a reakcije publike su bile dobre. Potom su je pozvali da izlaže na Fakultetu za družbene vede, te Filozofskom fakultetu. U junu je izlagala u Splitu, a u augustu na Hvaru. Radež kaže da joj je raspad Jugoslabije teško pao, duboko je povrijedio.

Ona živi na Hvaru, staro imanje u selu Dol pretvorila je u otvoreni atelje, a posjećuje je dosta turista. To je projekt koji je namijenjen likovnom stvaralaštvu s radionicama za djecu i odrasle, njezin stalni stvaralački i izložbeni prostor. Ima stalnu postavku ove izložbe tamo.

– Vidim da ljude dira, to mi je bila i namjera. Kad sam radila te slike shvatila sam da pričam priču o BiH, a zapravo je pričam i o svim ostalim državama koje su danas u vatri. Mislila sam da je ovim ciklusom slika ova tema za mene završena, sad vidim da nije – ističe vidno potresena. Dodaje da je slikarstvo za nju osobna meditacija i hrana za dušu, a u svojim slikama ide i u drugom pravcu pa se „divi prirodi i slavi ljepotu“.

Izložba “Rat i mir” bit će postavljena do 21. oktobra, a Radež se nada da će joj se javiti i njeni prijatelji iz Tuzle gdje je od kraja 1993. godine (15 mjeseci) radila kao humanitarna radnica sa traumatiziranim ženama sa djecom i u sirotištu za djecu do pet godina. Svjesna je da su ta djeca danas odrasli ljudi ali se nada da će možda saznati da je u Sarajevu i navratiti da je vide.

U Sarajevu je kaže bila prvi put prije nekoliko godina. Grad ju je mnogo dojmio, ali u ovoj izložbenoj postavci ga nema jer kaže „nema sarajevskog iskustva“.

Marinka Radež po zanimanju je profesorica filozofije i komparativne književnosti. Većinu radnog vijeka provela je kao radijski novinar, a pisati je prestala u vrijeme rata u BiH. Posljednjih 13 godina slikarstvo je njezin temeljni životni poziv.