Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 1. decembra

U Galeriji ULUPUBiH izložba fotografija Tarika Jesenkovića

izlozba tarik jesenkovic (1)

Mjesta nastanka ovih fotografija su Sarajevo, Mostar, Istanbul, Afyon, Efes i Mardin

U Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, u okviru projekta “Umjetnost u izlogu”, od 1. do 7. decembra bit će otvorena izložba fotografija Tarika Jesenkovića, redovnog člana ULUPUBiH-a.

Jesenković se ovom prilikom predstavlja s 25 fotografija srednjeg formata. Fotografije su izbor iz tri velika ciklusa koja su još uvijek u nastajanju: Snijeg u Sarajevu, Ritam grada i Refleksije, nastalim u periodu od 2014. do 2020. godine.

Mjesta nastanka ovih fotografija su Sarajevo, Mostar, Istanbul, Afyon, Efes i Mardin.

– Izloženi fotografski radovi spadaju u žanr ulične (street photography) i žive (life) fotografije što znači da su slike zabilježene spontano, bez upotrebe profesionalnih modela, bez namještanja scena i bez korištenja vještačke rasvjete. U postprodukcijskoj obradi ovih fotografija ne koristi se nikakva manipulacija, te je editovanje minimalno s retuširanjem, samo ako je to nužno – navodi se u saopćenju.

Svoje fotografske radove kontinuirano prezentira putem interneta i na društvenim mrežama, a ovo je njegova treća samostalna izložba fotografija.

Tarik Jesenković je rođen 1967. godine u Sarajevu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek oprema knjiga i novina, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn u klasi profesora Mladena Kolobarića.

Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH) od 2004. godine i trenutno se nalazi u Umjetničkom savjetu Udruženja.