JU Centar za kulturu

U Goraždu 22. Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja”

Djeciji_fest_Gorazde (1)

Tradicionalno i sa ovog festivala bit će izdat CD sa svim kompozicijama koji će biti distribuiran radiostanicama, dječijim vrtićima, školama i drugim ustanovama

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu, u Goraždu će večeras biti održan 22. internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ . Nakon što je prošle godine zbog pandemije održan online, ove godine festival će se održati uz prisustvo publike i poštivanje epidemioloških mjera.

Jedna od najznačajnijih manifestacija u oblasti dječijeg stvaralaštva okupit će učesnike i autore iz pet država – Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Srbije i BiH, a bit će izvedeno 17 novih autorskih kompozicija.

Na festivalu takmičarskog karaktera o najboljima će i ove godine odlučivati stručni i dječiji žiri. Uz nagrade za prva tri mjesta, te one za najbolji tekst, aranžman i muziku bit će dodjeljena i nagrada za najmlađeg učesnika, kao i za najbolji scenski nastup. U revijalnom dijelu programa nastupit će pobjednici i učesnici prethodnih festivala, Emina i Emir Geca, Iman Bajrović, Emina Forto, Sajra Šalo te plesna grupa ”Sunčani razred”.

Tradicionalno i sa ovog festivala bit će izdat CD sa svim kompozicijama koji će biti distribuiran radiostanicama, dječijim vrtićima, školama i drugim ustanovama.

Cilj festivala je popularizacija dječije pjesme i dječijeg stvaralaštva uopće. Kroz dosadašnje festivale objavljeno je više od 340 dječijih pjesama, što predstavlja bogatu riznicu pjesama za djecu.

Prvi festival dječije pjesme ”Šta se pjesmom sanja” održan je u najtežim ratnim uvjetima 1994. godine i predstavlja simbol neuništivnosti duha u opkoljenom Goraždu. Danas se svrstava među najznačajnije internacionalne manifestacije za djecu na području BiH.