Trajala šest dana

U Goraždu okončana edukacija Muzejski LAB

muzejski_Lab_Gorazde

Edukacija u Goraždu okupila je različite stručnjake iz ove oblasti iz BiH, ali i iz Srbije

Šestodnevna edukacija pod nazivom “Muzejski LAB” okončana je danas u Zavičajnom muzeju Goražde. Riječ je o interaktivnom programu koji ima za cilj da unaprijedi znanja i ponudi nova iskustva osobama koje rade ili sarađuju sa muzejima i kulturnim institucijama.

Edukacija u Goraždu okupila je različite stručnjake iz ove oblasti iz BiH, ali i iz Srbije, kako bi međusobno podijelili iskustva iI kreativne ideje koje mogu iskoristiti u praksi. Edukaciju su organizirali Zavičajni muzej Goražde i Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica.

– Ove edukacije su izuzetno rijetke i veoma vrijedne. Okupili smo 12 učesnika iz različitih krajeva BiH koji su kroz kreativnan rad imali priliku da nauče više o preventivnoj konzervaciji, interpretaciji koja je izuzetno važna ako želimo da naslijeđe približimo ljudima koji ga žive ili kraj kojeg žive, da nauče više o raličitim pristupima i metodama u muzejskoj edukaciji, kako od kolega iz BiH tako i kolega iz Srbije koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa malim i velikim unutar muzeja. Dakle učili su iz više oblasti kako da naslijeđe koje baštine muzeji i mi individualno, očuvamo i približimo javnosti, počev od najmlađih u vrtićima – kaže Aida Mia Alić predstavnica organizacije CHwB BiH.

Smatra da muzeji generalno ulažu maksimalne napore kako bi zaštitili i očuvali kulturna dobra i u BiH i van njenih granica

– Uslovi su različiti od muzeja do muzeja i zavisi koliko uspijevaju obuhvatiti sve aspekte svog djelovanja. Ponekad su ljudski resursi faktor jer muzeji nemaju dovoljno uposlenih, ponekad finansije, a vrlo često i jedno i drugo. Nažalost, mislim da ovo društvo nije svjesno bogatstva koje smo naslijedili od prošlih generacija niti smo svjesni kako da ga očuvamo za naredne – ističe Alić.

Lejla Agić, muzejski pedagog Muzeja Grada Zenica, učesnicima edukacije nastojala je predstaviti načine na koje se muzejski eksponati i drugi sadržaji u oblasti kulturno-historijskog naslijeđa mogu nabolje i najzanimljivije predstaviti široj javnosti

– Najprije smo fokusirani na najmlađe pa onda i starije, jer je to publika koju nastojimo graditi da sutra pravi novu publiku. Moramo educirati ljude jer smo mi, muzejski pedagozi, glas muzeja. Kada uđete u te ustanove imate predmete koji šute i koje ne smijete dotaći, ali možete kroz stručne osobe da saznate o njihovoj vrijednosti i upotrebi. Možete raditi replike kao što smo i na ovoj edukaciji u Goraždu pravili srednjevjekovni prstenasti broš koji je pronađen ovdje u Goraždu, a koji se može koristiti i danas. Radili smo i repliku stećka sa nekropole Goršić polje u Hrančićima koja recimo može biti magnet za frižider – pojašnjava Agić.

Svaka sredina ima dijelove prošlosti koje može iskoristiti u svrhu promocije i zaštite kulturnog naslijeđa ali i u oblasti turizma, smatra Dragan Kiurski iz Narodnog muzeja Kikinda (Srbija).

Znanja i iskustva stečena tokom edukacije od velikog su značaja i za Zavičajni muzej Goražde koji uz ratnu postavku priprema i stalnu arheolšku koja bi trebala biti otvorena u augustu.

– Naša namjera u Zavičajnom muzeju Goražde je kontinuirana edukacija i zapravo ovakvi treninzi su idealna prilika za sve muzejske radnike i druge struke, da nauče nešto više o muzejskoj djelatnosti, kako da izlože neki predmet i da on bude pristupačan svim ciljnim grupama. Uz arheološku postavku koju pripremamo, uskoro ćemo u sklopu Zavičajnog muzeja uz podršku Balkanske mreže muzeja formirati malu suvenirnicu u kojoj će građani i turisti moći pronaći zanimljive predmete i replike predmeta pronađenih u Goraždu, neolitske provenijencije, replike stećaka, javilo se dosta maldih iI na naš konkurs i neke ideje ćemo realizovatii – kazao je Admir Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja Goražde.