Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Gradačcu otvorena Zavičajna muzejska zbirka

Gradacac_Muze1j

U sklopu obilježavanje 22. listopada – Dana općine Gradačac u Centru za kulturu “Ahmed Muradbegović” u subotu svečano je otvorena postavka Zavičajne muzejske zbirke.

U suvremeno uređenom prostoru izloženi su artefakti pronađeni na području općine Gradačca i Bosanske posavine u razdoblju od starijeg kamenog doba do kraja osmanlijskog razdoblja.

Posebnost zbirke su kameni kresani i glačani artefakti iz razdoblja starijeg kamenog doba stari oko 100 000 godina i prvih zajednica mlađeg kamenog doba starčevačke i vinčanske kulture koji potječu iz razdoblja od prije 7 000 godina.

“Cijeli projakat urađen je domaćim snagama, zajedno s lokalnim gospodarstvenicima i zanatlijama”, naglasio je Vahid Klopić, direktor Centra za kulturu “Ahmed Muradbegović”.

Skromnim sredstvima Općina Gradačac podržala je uređenje Zavičajne muzejske zbirke, a općinski načelnik Edis Dervišagić izrazio je očekivanje da ovo bude prva faza i da se ubuduće osmisli način kako da se zbirka proširi ili pretvori u gradski muzej.

“Imamo mnogo toga za pokazati. Naš grad i njegova okolica zaslužuju više otvaranja ka javnosti s kulturno-historijskog stanovišta i zajednička uloga bit će da to u narednom periodu i uradimo”, zaključio je načelnik Dervišagić koji je službeno i otvorio novu postavku Zavičajne muzejske zbirke.