Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autora Jakuba Hubjera

U Gradskoj galeriji u Goraždu otvorena izložba “Majka”

l_f5fc46d22e0866e42b007f5bef501f55
Foto: Fena

Izložba poznatog goraždanskog skulptora poklonjena je majkama i ubijenoj djeci, a uz Hubjera, izložene su i slike goraždanskih umjetnika Lala Srkalovića I Envera Krajišnika

Povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu Goražda, u Gradskoj galeriji u tom gradu simbolično je postavljena izložba skulptura “Majka” čiji je autor Goraždanin Jakub Hubjer.

Izložba poznatog goraždanskog skulptora poklonjena je majkama i ubijenoj djeci, a uz Hubjera, izložene su i slike goraždanskih umjetnika Lala Srkalovića I Envera Krajišnika.

– Motivi koji se provlače kroz moje umjetničke radove simbolizuju ženu kao majku. I na ovoj izložbi posebno je upečatljiva skulptura rađena u afričkom drvetu gdje majka nosi dijete koje je ubijeno da sahrani. To je istina koja se desila i u Goraždu i svi mi zajedno smo ovu izložbu namijenili našim majkama i ubijenoj djeci – kazao je Hubjer.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Goražde Enver Krajišnik naglašava da su umjetnici protiv svakog nasilja, a posebno nad djecom.

– Svjedoci smo svih dešavanja i zločina nad djecom tokom rata. Pridružio sam se ovoj ideji da napravimo ovu izložbu i damo svoj doprinos obilježavanju ovog datuma, da se ne zaboravi i da čuvamo sjećanje na naše najmlađe sugrađane. Ne mogu odagnati misli jer su se i u mom komšiluku dešavale takve stvari. Motivi u mojim djelima su uglavnom vezani za Drinu, a to za ovaj povod možemo vezati činjenicom da su naša djeca oduvijek na ovom prostoru bila vezana za Drinu, da žive uz njene obale, odrastaju, igraju se – kazao je Krajišnik.

O značaju izložbe govorili su i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović te ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Adisa Alikadić-Herić koja je i otvorila izložbu.