Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba o arhitekturi u bivšoj SFRJ

arhitektura

U sklopu manifestacije “Mjesec muzeja 2017“ večeras je u Historijskom muzeju BiH otvorena izložba “Sunčana strana modernizma – Turistička arhitektura Borisa Magaša, Ante Rožića i Branka Žnidareca“.

Postavka govori o razvoju turističke arhitekture u Jugoslaviji tokom šezdesetih godina, odnosno o kontekstu, tendencijama i estetici objekata.

Arhitekti Boris Magaš, Ante Rožić i Branko Žnidarec su pripadnici generacije hrvatskih arhitekata koja gradi modernističke objekte širom bivše Jugoslavije.

Boris Magaš je u Sarajevo tokom šezdesetih godina donio dašak modernizma realizacijom zgrade Muzeja revolucije BiH, danas Historijskog muzeja BiH.

O tom projektu govorili su kustosi izložbe Maroje Mrduljaš i Mira Stanić iz Zavoda za istraživanje, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, istaknuvši kako je tipološki inovativan, formalno elegantan i tektonički discipliniran projekt Muzeja revolucije u Sarajevu, danas Muzeja historije BiH, Borisa Magaša, Ede Šmidihena i Branka Horvata, jedna je od ishodišnih točaka istraživanja hrvatskih arhitekata 1960-ih…

Dodali su da kao i brojne turističke gradnje i modernističko naslijeđe naše bliske povijesti, i Muzej historije tek očekuje svoju obnovu.

Kako je rečeno, jednako važno kao i sama fizička restitucija, jest i razumijevanje progresivne uloge arhitekture u izgradnji “sunčane strane” društva.

– Ako danas i nije moguća doslovna obnova takve pozicije arhitekture, ključno je kritičko razumijevanje i afirmacije društvenih i kulturnih vrijednosti modernizacije druge polovice 20. stoljeća. Ako se taj optimizam i te vrijednosti ne očuvaju, obnovljeni arhitektonski artefakti ostat će samo neživi spomenici sve teže razumljive prošlosti – rečeno je.

Izložbi je prisustvovao i arhitekta Ante Rožić, a pored izložbe u muzeju je predstavljen fim „Betonski spavači“ i upriličen razgovor sa autorom izložbe, historičarom arhitekture Marojem Mrduljašem.

Razgovor je moderirao sarajevski arhitekta Mensur Demir, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Sudionike je pozdravila i direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, naglašavajući važnost ove izložbe i njenog predstavljanja u Sarajevu.

Istovremeno, ukazala je na potrebu da se zgrada Historijskog muzeja BiH, kao dio internacionalnog stila i baštine, sačuva od daljnjeg propadanja i da u skorijoj budućnosti vrati nekadašnji sjaj.