Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Uživo iz Sarajeva"

U Historijskom muzeju izložba posvećena izvještavanju stranih novinara o opsadi

Pozivnican

U saopćenju se navodi da je izložba “Uživo iz Sarajeva: kako su strani novinari izvještavali o opsadi” sastavni dio stalne postavke “Opkoljeno Sarajevo”

Izložba “Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi“ bit će otvorena 30. novembra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Rezultat je to saradnje muzeja i Hotel History Foundation, a nastala je na osnovu istraživanja historičara Kennetha Morrisona, koji djeluje pri De Montfort Univerzitetu (UK), saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Opsada Sarajeva je vijest koja je odjeknula u svijetu. Veliki broj stranih novinara, foto-reportera i snimatelja dolazi u Sarajevo – njihov rad ne samo da je pokrivao hronologiju rata, već je vršio uticaj na odnos javnosti prema opsadi Sarajeva.

U saopćenju se navodi da je izložba “Uživo iz Sarajeva: kako su strani novinari izvještavali o opsadi” sastavni dio stalne postavke “Opkoljeno Sarajevo”. Za razliku od te izložbe koja priča o ratu iz perspektive građana/građanki Sarajeva, ova postavka govori o istoj temi kroz objektiv stranih novinara. Izložbu čine predmeti vezani za novinarstvo na internacionalnom planu: kamere, aparati korišteni za izvještavanje i lični predmeti novinara koji danas, trideset godina nakon početka opsade, postaju muzejski predmeti važni za rekonstrukciju kako pojedinačnih događaja, tako i šireg konteksta opsade.

Izložbu čine dvije teme: novinari o opsadi Sarajeva i novinari u opkoljenom Sarajevu. Kako izgleda opsada iz perspektive stranih medija? Šta je činilo infrastrukturu u kojoj su boravile strane medijske kuće? Koje priče iz opkoljenog Sarajeva su pokazane u svijetu? Kako je izgledao život stranih novinara u ratu: kako su pripremali priče i obavljali svoje poslove u ratnim okolnostima? Na izložbi “Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi” će biti predstavljene fotografije i predmeti eminentnih novinara i reportera, ali i ioprema pomoću koje su vijesti o opsadi Sarajeva emitovane u svijet.

Izložba je zamišljena kao platforma/otvoreni arhiv predstavljen u izložbenom prostoru – koji svakodnevno biva dopunjen novom građom i koji je dostupan publici za istraživanja. Otvorenje izložbe će se realizirati u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama. Nakon otvorenja izložbu je moguće posjetiti svakim danom od 9 do 19 sati, saopćeno je.