Sarajevo

U Historijskom muzeju otvorena izložba Spomenici Drugog svjetskog rata

FNA_127406

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzejima kao čuvarima kulturno-historijskog naslijeđa i tradicije

U sklopu projekta ‘Muzejske priče’, koji provodi Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu ‘Vuk Karadžić’ iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva,  danas je u Historijskom muzeju BiH otvorena izložba izložba ‘Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača’.

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzejima kao čuvarima kulturno-historijskog naslijeđa i tradicije, u smislu povećanja njihove vidljivosti, unapređenja kapaciteta, poboljšanja međusobne saradnje i podizanja svijesti o važnosti muzeja u društvu.

Projekt se finansira iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija 2014.-2020.

Dina Memić, iz Historijskog muzeja BiH, kazala je da su na izložbi prikazani najznačajniji spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na spomen kompleksom Kadinjača kao primjerom njihovog nastanka i razvoja koji poput svih drugih spomenika Drugog svjetskog rata nosi jednu univerzalnu poruku heroizma i neustrašivosti u borbi protiv fašizma.

– I sami spomenici su doživjeli određene transformacije u period raspada Jugoslavije što ujedno i prezentira ova izložba. Ova izložba ima za cilj da savremenom posmatraču barem donekle približimo taj njihov nekadašnji sjaj ali istovremeno da nađemo novi načine njihove interpretacije – istakla je Memić.

Pomoćnica gradonačelnika za evropske integracije i EU fondove Mila Eminović je kazala  da projekt ima za cilj da pet muzeja iz BiH i pet muzeja iz Srbije s jedene strane kapacitira kroz tehničku opremu, nabavku potrebnih materijala za rad muzeja obzirom na stanje u kakvom se nalaze muzeji kako u BiH tako i u Srbiji.

–  Danas imamo dvije izložbe, izložba koju doprema Narodni muzej iz Užica pod nazivom “Spomenici drugog svjetskog rata sa fokusom na spomen kompleks Kadinjača”, a poslijepodne u muzeju Književnosti BiH gostuje izložba autora akademskog slikara Drage Simića iz Loznice “Lica zemlje, lica ljudi”. Sa ove dvije izložbe započinjemo ciklus te saradnje na projektu koja podrazumijeva saradnju muzeja i organiziranje zajedničkih izložbi – ističe Eminović.

Navodi  da je ovo izuzetno značajno za stvaranje mreža muzeja a i za umrežavanje kulturnih djelatnika te da će se na ovaj način doprinijeti razvoju kulture i umjetnosti kako u BiH tako i Republici Srbij.

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskom muzeja BiH, istakla je da je muzej, boreći se da zaštiti svoje kultrno historijsko nasljeđe, nekako sebi dao zadatak da se  brine o zapostavljenom kulturnom historijskom nasljeđu.

– Mislim da ovako ujedinjeni i zajedno možemo bolje zajednički tražiti načine kako da ih približimo današnjoj publici kako da im damo neku novu interpretaciju, kazala je Hašimbegović.

Direktorica Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović je istaka da joj je posebno drago da je ova izložba stigla u Sarajevo obzirom da i Sarajevo ima spomenički kompleks na Vracama koji se ne nalazi u nekom pozitivnom dobrom stanju.

–  Kadinjča postoji 40 godina i prošle godine je obilježen jubilej. Svi ovi naši spomenici su spomenici koji propagiraju slobodu, ne propagiraju smrt nikako, samo slobodu cvijet, sunce i ništa više – istakla je Stefanović.