Kultura

mostar

U HNK-a u decembru dvije izvedbe predstave “Identitluk”

04/12/2020

Predstava je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i ansambla predstave, a rađena je po motivima eseja Amina Maaloufa "U ime identiteta"

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar u prosincu u znaku je predstave “Identitluk”, koja je punila dvorane ne samo u Mostaru nego i u svim gradovima gdje je do sada bila na turneji.

U HNK Mostar predstava će biti odigrana 8. i 9. decembra u 20 sati.

Predstava je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i ansambla predstave, a rađena je po motivima eseja Amina Maaloufa “U ime identiteta”, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

U predstavi se na satiričan način propituju identiteti i njihovo plitko shvaćanje u našem društvu. Sve se događa na seminaru koji je organizirala međunarodna organizacija i dala zadatak grupi da pročitaju knjigu Amina Maaloufa i napišu referate.

Teme po kojima glumci, tj. sudionici seminara, raspravljaju, zahtijevaju satiru jer se upravo takvim teatrom teme o kojima nije lagano govoriti, približavaju publici. Glumac HNK Mostar Ivan Skoko to objašnjava time da se ljudi prepoznaju kroz humor.

“Publika upravo to i čini, vidi dio sebe ili makar prepoznaje onoga do sebe na pozornici. Cijeli smisao predstave je pokazati besmisao određenih ponašanja”, kazao je Skoko.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka. Autor glazbe je Husein Oručević.

Predstava je od svoje premijerne izvedbe, 18. decembra 2019. godine, dakle u nepunih godinu dana, osvojila 15 nagrada na pozorišnim festivalima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.