U Jajcu promovisana knjiga kolumni Sulejmana Kupusovića

sulejman kupusovic

Promocijom knjige “Gospodo Bosanci i ostali, debelo smo zaostali”, koju čine kolumne reditelja Sulejmana Kupusovića nastajale u periodu od 2005. do 2014.godine, Pozorišne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu odale su počast reditelju koji je bio čest sudionik Igara.

Na promociji su govorili Dževdet Tuzlić, koji je uredio knjigu, pozorišni kritičar Mladen Bićanić te je pročitan tekst Vlastimira Mijovića.

Govoreći o naslovu knjige Tuzlić je rekao da je nastao po nazivu kolumni i kao sugestija brata Sulejmana Kupusovića, Unkasa.

Tuzlić je podsjetio da je Sulejman Kupusović samo u Narodnom pozorištu Sarajevo režirao više od 40 predstava.

U tekstu Vlastimira Mijovića navodi se da je Kupusović u svojim kolumnama prstom upirao u crnu tačku, te da nije mogao da šuti na nepravdu.

– Naslov knjige, taj gorko istiniti slogan, sad nas podrugljivo gleda iz izloga knjižara – zapisao je Mijović.

Mladen Bićanić je govorio o Kupusovićevom rediteljskom radu.

Izdavač knjige je Kult B.

Sulejman Kupusović, rođen 7. aprila 1951. u Kladnju, preminuo u Sarajevu 15. augusta 2014., bio je bosanskohercegovački pozorišni i filmski režiser.

Diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji pozorišne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, a filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Univerzitetu. Specijalizirao je teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986. Režirao je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Njegove predstave su izvođene u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.