Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VR tehnika 360 stepeni

U Kalesiji premijerno prikazan film “Devet disidenata”

devet disidenata kalesija bkc

Ovo je jedan potpuno novi izraz u kompjuterskoj i video tehnologiji. Veliki je izazov i ovo je prvi film koji smo završili u ovoj produkciji

U Bosanskom kulturnom centru “Alija Izetbegović” u Kalesiji, održana je premijera prvog bosanskohercegovačkog kratkog igrano-dokumentarnog filma, rađenog u tehnici VR 360 Video, pod naslovom „Devet disidenata“, posvećen bošnjačkim književnicima hapšenim u vrijeme komunističkog režima: Edhemu Mulabdiću, Ahmedu Muradbegoviću, Aliji Nametku, Rešadu Kadiću, Enveru Čolakoviću i Safetu Kafedžiću, Muhamedu Kondžiću, Meliki Salihbegović i Muberi Mujagić.

Scenarsta filma je Fatmir Alispahić, a produkciju filma potpisuje prof. dr. Selma Rizvić, voditeljica labaratorije Graphics Group Sarajevo koja je uključena je u projekat “Devet disidenata”. Film je rađen u novoj formi video izraza, u VR tehnici 360 stepeni.

– Ovo je jedan potpuno novi izraz u kompjuterskoj i video tehnologiji. Veliki je izazov i ovo je prvi film koji smo završili u ovoj produkciji. Sretni smo što smo ga promovirali u Kalesiji, kazala je Selma Rizvić.

Redatelj filma je Ahmed Imamović.

– Radili smo jedan mali, igrani segment ovdje u Kalesiji, sa glumcima iz Kalesije i sa ekipom koja je došla iz Sarajeva. Rezultat tog rada je jako interesantan i dobar. Istom tehnikom planiram raditi još neki film, to je jedno novo otkriće, koje daje velike istraživačke mogućnosti u ovom segmentu, rekao je Ahmed Imamović.

Muziku i mix zvuka uradio je Adnan Mušanović, snimatelj je Bojan Mijatović, a u filmu, osim akademskog glumca Nermina Hodžića i slikara Fikreta Jahića Vršanina, igra i ekipa kalesijskih naturščika: Mešan Brđanović, Ibro Tubić – Cicko, Mehmed Islamović, Zajim Imamović, Mujo Dukić, Muharem Mustafić, Hajrudin Majdančić.

Projekat je realiziran u sklopu projekta DISSIDENeT Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, a dio je evropskog konzorcija za obilježavanje 30. godišnjice rušenja Berlinskog zida i pada komunizma u Evropi.

Film je snimljen u Kalesiji, uz partnerstvo JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i podršku Općine Kalesija i Neon televizije.