Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RUTA Grupa Triglav

U Kamernom teatru 55 počinje regionalni festival teatara

Foto: Kamerni teatar 55
Sa pres-konferencije

Senad Alihodžić je rekao da je RUTA Grupa Triglav karakterističan festival jer je putujući, svake godine šest pozorišta putuje u šest različitih država te se na taj način održi šest festivala.

Kamerni teatar 55 bit će domaćin regionalnog festivala RUTA Grupa Triglav od 19. do 25. maja, kada će se ovdašnjoj publici predstaviti najbolje produkcije pet prestižnih pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

U saopćenju se navodi da je tim povodom u Kamernom teataru 55 održana konferencija za medije na kojoj su se obratili direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić, načelnik općine Centar Srđan Mandić, direktor sektora prodaje osiguranja Emir Krivošija i dramaturg Vedran Fajković.

Senad Alihodžić je rekao da je RUTA Grupa Triglav karakterističan festival jer je putujući, svake godine šest pozorišta putuje u šest različitih država te se na taj način održi šest festivala.

On je istaknuo da RUTA Grupa Festival ima potencijal da preraste u nešto više, odnosno da se rade koprodukcije sa teatrima koji su učesnici festivala i da se akcenat stavi na nove predstave.

Načelnik općine Centar Srđan Mandić je istakao da je ponosan na sve što se dešava u Kamernom teatru 55 dugi niz godina te smatra da ima obavezu da podrži teatar kao i sve ustanove koje se nalaze na području općine Centar.

Direktor sektora prodaje Triglav osiguranja Emir Krivošija je kazao da je ponosan što su generalni sponzor RUTA Grupa Triglav festivala te da se nada da će podrškom doprinijeti povezivanju regiona kroz kulturu i predstave.

Dramaturg Kamernog teatra 55 Vedran Fajković rekao je da „RUTA „u tom svom stalnom kruženju predstava nudi šest priznatih i jakih pozorišta te da su predstave RUTE u cijelom regionu a rasprodate unaprijed što je lijep pokazatelj da se predstave „kupuju“.

-Ove godine u Sarajevu imat ćemo priliku da gledamo šest vrhunskih predstava. Neke od njih su u skladu sa dešavanjima koja su trenutno prisutna u našoj svakodnevnici – kazao je Fajković.

RUTA Grupa Triglav festival će 19. maja u 20. sati otvoriti predstava Kamernog teatra 55 „Sin“ po tekstu Floriana Zellera, u režiji Dine Mustafića.

U okviru festivala na sceni Kamernog teatra 55 će se predstaviti i Dramski teatar Skopje, 20. maja sa predstavom „Čudesna terapija“, u režiji Dimče Nikolovski. Mestno gledališče ljubljansko će 22. maja izvesti predstavu „Trije milijoni minut“, u režiji Barbare Hieng Samobor. Beogradsko dramsko pozorište će se 23. maja predstaviti predstavom „Trpele“, u režiji Bobana Skerlića. Kazalište Uliysses 24. maja izvodi autorski projket Maria Joveva i Nikole Nedića „Koncert za žlice i gitare“. Festival će zatvoriti Gradsko pozorište Podgorica 25. maja sa predstavom „Samo da je po redu“, u režiji Lidije Dedović, navodi se u saopćenju iz Press službe Kamernog teatra 55.