Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenski etnografski muzej

U Ljubljani izložba i monografija u izdanju Zemaljskog muzeja BiH

zm

Uz izložbu bit će predstavljena i fotomonografija istog imena u izdanju Zemaljskog muzeja BiH, u kojoj je sadržan dio vrijedne muzejske zbirke fotografija na staklenim pločama, nastalih krajem 19. i početkom 20. stoljeća

U Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani 14. marta svečano će biti otvorena izložba fotografija ‘Između dvije imperije: Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885.-1919.’

Uz izložbu bit će predstavljena i fotomonografija istog imena u izdanju Zemaljskog muzeja BiH, u kojoj je sadržan dio vrijedne muzejske zbirke fotografija na staklenim pločama, nastalih krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Franjo Topič, muzejski fotograf u to vrijeme, zabilježio je mnoštvo detalja – nošnje, običaje, svečane prilike i trenutke iz svakodnevnog života stanovnika Bosne i Hercegovine, na fotografijama koje danas predstavljanju neprocjenjivo kulturno naslijeđe naše zemlje.

Monografija ‘Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.’ predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.

– Knjiga daje kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata – navode iz Zemaljskog muzeja.

Izložba će biti postavljena do 26. maja ove godine u Slovenskom etnografskom muzeju.