Kultura

Povodom 94. rođendana

U Meeting pointu Dan Hajrudina Šibe Krvavca, program posvećen majstoru žanra

22/12/2020

Snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u ex-Yu i bh. kinematografiju

Dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj u povodu obilježavanja 94. rođendana bosanskohercegovačkog reditelja koji je pomjerio granice bh. kinematografije i kulture, upriličen je večeras u kinu Meeting point u Sarajevu.

Poseban je to program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 94. rođendan jednog od najvećih bosanskohercegovačkih filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu.

Snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u ex-Yu i bh. kinematografiju.

Programom koji Udruženje rediteljica i reditelja u BiH organizira svake godine nastavlja se naglašavati ogromna važnost reditelja u bh. kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva.

U kinu Meeting Point o filmu “Most” govorio je Faruk Lončarević, nakon čega je prikazano to ostvarenje Hajrudina Šibe Krvavca.

Hajrudin Šiba Krvavac umro je u Sarajevu 11. jula 1992. godine. Sahranjen je na sarajevskom gradskom groblju “Lav”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.