Kultura

u organizaciji HNK-a i MTM-a

U Mostaru održana komemoracija za Ljubicu Ostojić

03/06/2021

Njezina poezija, kritika i radio drame prevedene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenački, poljski, češki, slovački, grčki i francuski jezik

Komemoracija za Ljubicu Ostojić, književnicu i dramaturginju, održana je u četvrtak u Mostaru u organizaciji HNK Mostar i Mostarskog teatra mladih (MTM).

Od Ljubice Ostojić, koja je preminula u subotu u Sarajevu u 77. godini, biranim riječima oprostili su se prijatelji i saradnici.

Po riječima umjetničkog direktora MTM-a Seada Đulića, današnjeg, ovakvog Mostarskog teatra mladih zasigurno ne bi bilo da sa njima kao dobri duh teatra sve ove godine nije bila i Ljubica Ostojić.

Nije ona, kaže Đulić, bila samo dramaturg, saradnik, bila je neko od kog su učili, …. bila je hodajuća ljubav za sve ljude.

– Mi smo prije mjesec i po pravili planove za narednih deset godina i isplanirali puno toga. Dakle, sve što budemo radili, nove predstave u narednom periodu i narednih nekoliko godina bit će najveći dio onoga što je ona predložila, što je osmislila poznajući nas. Tako da ona ostaje tu – naglasio je Đulić.

Umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina istakao je kako s ponosom može reći da je Ljubica Cica Ostojić bila njegova i profesorica i kolegica i prijateljica.

– Naučila me je prije svega, i ne samo mene, nego generacije mojih kolega i kolegica na Sarajevskoj akademiji a i sve ljude s kojima je radila da volimo posao koji radimo i ključnim socijalnim, emocionalnim vještinama. Naučila nas je kad u procesu rada na predstavi trebamo i kome što reći. Naučila nas je da budemo strpljivi i da nikad ne budemo u svojim estetskim promišljanjima isključivi, nego da se uvijek iznova preispitujemo. Naučila nas je da budemo oprezni ali ne u smislu da nas je limitirala nego da bi nas jednostavno potakla da budemo što otvoreniji. Hvala joj – naglasio je Komadina.

Ljubica Ostojić je u svojoj dugoj i plodnoj spisateljskoj karijeri objavila brojne knjige za djecu i mlade, zbirke pjesama i priča te dramske tekstove od kojih je većina praizvedena na bosanskohercegovačkim pozornicama. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i na Odsjeku za komparativnu književnost-teatrologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Uz poeziju, najdublji trag je ostavila u sarajevskom i mostarskom teatru. Radila je kao dramaturginja Pozorišta mladih, a jedna je od stalnih saradnica Mostarskog teatra mladih. Od 1994. do 2016. godine bila je redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Praktična dramaturgija, gdje je uspješno sudjelovala u dramskom odgoju generacija mladih dramaturga i dramskih pisaca.

Njezina poezija, kritika i radio drame prevedene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenački, poljski, češki, slovački, grčki i francuski jezik.

Od 1974. godine, članica je Društva pisaca BiH, a od 2007. godine, članica je i P.E.N. Centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja, među kojima treba izdvojiti MESS-ov Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra (2012.) te Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot” (2000.).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.