tema identiteta

U Mostaru otvoren Festival književnosti “Poligon”

semezdin mehnedinovic – josip mlakic – almir kaplan

Poligon, još od osnivanja, Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Evrope, te razbiti stereotipe i predrasude o gradu

U Mostaru je otvoren Festival književnosti ”Poligon”. Ovogodišnji festival posvećen je temi identiteta, koja je po riječima direktora festivala Mirka Božića, trenutno na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike

Ovogodišnje, peto izdanje Međunarodnog festivala Poligon započelo je u četvrtak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, a sve do 13. oktobra će predstaviti značajna imena iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije.

Festival su otvorila dva znaćajna imena sa naše književse scene, Josip Mlakić i Semezdin Mehmedinović, dva vrlo značajna, prepoznatljiva, prevođena i nagrađivana autora.

Krovna tema ovogodišnejg Poligona je identitet, a zašto baš identitet, odgovara director festivala, Mirko Božić: “Smatram da je tema identiteta trenutno jako aktuelna u Evropi zbog izbjegličke krize i rastućeg vala desnog populizma, a s druge strane i u našoj zemlji, jer evo nakon 30 godina nismo uspjeli definirati koji je to identitet koji nas spaja. Etnokonfesionalni identiteti na kojima se najviše inzistira zapravo su, barem se do sada pokazalo, jedino u funkciji razdvajanja”.

Festival će ove godine pokušati govoriti o drugim slojevima koji sačinjavaju ljudski identitet i koji nisu toliko naglašeni, dakle, nisu u onom generalnom tradicionalnom diskursu, od nekih osobnih ukusa i preferencija do društva u kojem se krećete ili onoga što čitate.

Jučer, drugi dana festivala bila je upriličena posjet školama, gdje se gosti festivala mostarskim školarcima dali potpuno novu perspektivu na ono šta i kako da čitaju. Bio je to jedan od prvih susreta mostarskih školaraca sa živučim autorima.
Sinoć su u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” gostovli britanski autor Russ Litten te hrvatski autori Andrija Škare i Katja Grcić, čitali su svoju poeziju i prozu i govorili o tome koliko identitet utiče na njihovo stvaralaštvo.

U subotu će biti održan večernji program festivala u Narodnom pozorištu Mostar gdje će gostovati bh. književnica Senka Marić i srbijanski autor Danilo Lučić. Festival se zatvara u nedjelju, u Studentskom centru zajedno sa svim gostima autorima i nastupom mostarskog benda Sove.

Poligon, još od osnivanja, Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Evrope, te razbiti stereotipe i predrasude o gradu.