Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru otvorena izložba slika Emila Bobanovića Čolića

bobanovic_colic

Izložba slika hrvatskoga akademskog slikara Emila Bobanovića Čolića otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji Aluminij u Mostaru.

Izložba “Strast za životom” podijeljena je u dva dijela, i to slike ciklusa “Ptice” te slike rađene crnim nanosima na crvenim teksturiranim podlogama.

– Ciklus “Ptice” predstavlja proživljene događaje i pročišćene emocije, testamentarno svjedočanstvo vlastitosti za koje su osnovne boje, poput crne i plave, gotovo osobnim znamenom i najboljim nositeljem značenja djetinjstva – kazao je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Po njegovim riječima, slike gestualnih crnih nanosa na crvenim teksturiranim podlogama djela su koja pulsiraju novim životom, vrućim dahom i strastvenom dušom u tijelu devedesetogodišnjaka.

– Sve su to odrazi njegove materijalizirane strasti, mladenačkog damara koji se opire usudu vremena – istaknuo je Ivanović.

Autor Bobanović Čolić u svom je kratkom obraćanju izrazio zadovoljstvo što izlaže u Mostaru, gradu u kojem je radio kao nastavnik nekoliko godina.

– Drago mi je da sam u Mostaru, a još mi je draže da možete vidjeti što cijeli život radim – kazao je Bobanović Čolić te zahvalio na organiziranju izložbe.

Izložba je upriličena u sklopu Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, u suorganizaciji MH Mostar, Galerije Aluminij, Filozofskog fakultet i Fakulteta Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Prisutne je u ime Matice hrvatske Mostar pozdravio Gordan Jurišić koji je izrazio zadovoljstvo što se ova izložba održava u Mostaru, nazvavši autora doajenom hrvatskog, odnosno mediteranskog slikarstva.

Emil Bobanović Čolić rođen je 1926. u Kuni, na poluotoku Pelješcu. Školu primijenjene umjetnosti, u klasi Ante Kaštelančića, završio je u Splitu.

Jedno je vrijeme radio kao nastavnik u Mostaru, a onda se zaputio u Zagreb gdje je diplomirao slikarstvo kod Mladena Veže i književnost kod dr. Marina Franičevića u Zagrebu.

Izlagao je dosad u mnoštvu zemalja svijeta, na desecima samostalnih i skupnih izložbi, a u Firenci je 2001. godine, na svjetskoj izložbi Biennale internazionale dell’ arte contemporanea, nagrađen medaljom Lorenzo il Magnifico i diplomom u selekciji skulptura.

Dobitnik je i brojnih drugih nagrada i priznanja. Živi i stvara na Pelješcu, u Labinu i u talijanskoj Monzi.