nakon tuzle i sarajeva

U Mostaru otvorena izložba “Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat”

FOTO: Mladenka Krilić/Fena

Izložba ne bi bila moguća bez dvoje francuskih fotografa, Alexandre Boulat i njezinog oca, Pierra koji su imali ekskluzivni pristup Yves Saint Laurentu, snimajući najznačajnije trenutke tokom života dizajnera svjetske klase

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic i direktor VII Akademije Ziyah Gafić otvorili su u ponedjeljak navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru izložbu ”Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat”.

Riječ je o trećoj izložbi u BiH nakon Tuzle i Sarajeva.

– Yves Saint Laurent je kuća visoke mode prepoznata širom svijeta, posebno jer je napravila revoluciju u ženskoj garderobi; smoking, trench kaput i dr. Ova izložba je oda kreativnosti, slobodi umjetnika i emancipaciji žena. Ona je fragment modernizma i kulturnog i društvenog poleta od 1960. do 2000. godine – istaknula je francuska ambasadorica ovom prilikom.

Izložba ne bi bila moguća bez dvoje francuskih fotografa, Alexandre Boulat i njezinog oca, Pierra koji su imali ekskluzivni pristup Yves Saint Laurentu, snimajući najznačajnije trenutke tokom života dizajnera svjetske klase.

U partnerstvu s Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, VII Akademija, edukacijski ogranak Fondacije VII, predstavlja maestralnu fotografiju pokojne Aleksandre i Pierra Boulata, ”Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat” koji dokumentira francuskog modnog dizajnera tokom četiri desetljeća.

– YSL izložba predstavlja opsežnu zbirku fotografskog rada, koji bilježi najznačajnije trenutke u karijeri i privatnom životu Yves Saint Laurenta sa svojim partnerom Pierreom Bergéom, od njegove prve kolekcije 1962. do posljednje 2002. godine. Izlaganje ikoničnih kreacija i intimnih trenutaka sa scena njegovih modnih revija, kolekcija slika istražuje dizajnerovu estetiku koja se razvija i pomjera granice mode tokom prošlog stoljeća – kazao je direktor VII Akademije Ziyah Gafić.

Pierre Boulat producirao je svoju prvu priču o Yves Saint Laurentu za magazin LIFE 1962. godine. Naslovna priča na dvanaest stranica pratila je dizajnera dok je stvarao prvu kolekciju u svoje ime tokom mjesec dana. Ova serija je započela dugo druženje koje je obuhvatilo oba njihova života, a kulminiralo je time što je Alexandra Boulat preuzela dužnost od svog oca trideset godina kasnije.

Godine 1998. Yves Saint Laurent je postavio tri stotine modela na travnjak Stade de Francea za nogometni turnir Svjetskog prvenstva, a u iščekivanju tog događaja Paris Match je zadužio Aleksandru da ga fotografira. Ponavljajući ono što je njen otac uradio za prvu kolekciju Yves Saint Laurenta dok je dizajnirao za Christian Dior, Aleksandra je dokumentirala poslednju kolekciju svejtske modne ikone 2002. godine.

Jedna od osnivačica VII i centralna ličnost Fondacije i Akademije VII, Aleksandra Boulat poznata je po svom beskompromisnom pokrivanju značajnih političkih i društvenih pitanja. Zajedno sa očevih šezdeset godina posvećenih fotoreporterstvu, ostavljaju nasljeđe bez premca.

Izložba će biti otvorena do 13. juna.