Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru otvorena zajednička izložba slika i skulptura splitskih autora

izlozba_mostar_Karin_Grenc_Tea_Moric_Situm_Frano_Situm_3

Galerija Aluminij, u suorganizaciji s Filozofskim fakultetom i Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, organizirala je u četvrtak navečer otvaranje zajedničke izložbe slika i skulptura splitskih likovnih stvaratelja Karin Grenc, Tee Morić Šitum i Frane Šituma.

Karin Grenc, koja je slikarica s povremenim izletima prema kiparstvu, na izložbi se predstavlja s kombiniranom tehnikom, dok u djelima Frane Šituma, inače kipara, dominiraju figuralni prikazi ljudi koji izranjaju ili iz mora ili iz barke. Tea Morić Šitum nastavila je na ovoj izložbi sa svojim ciklusom brodova prikazujući alegorije života. Njeni brodovi, kako i sama kaže, nisu samo brodovi već uvijek jedna malo šira priča.

U svom obraćanju, autorica Šitum kazala je kako joj se ostvarila želja da u ovoj galeriji izlaže kao autor, pritom naglašavajući da je ova izložba jako važna jer njihova djela stvaraju dijalog koji inače imaju i u privatnom životu.

Hrvatski slikar Hrvoje Marko Peruzović nazvao je osvrt na zajednički postav ovo troje autora ‘Hod po rubu Sredozemlja’.

On je istaknuo je kako se s tri zasebne likovne poetike, tri različite osobnosti i tri stvaralačka pristupa, koji na prvi pogled nemaju mnogo toga zajedničkog, ovi umjetnici zapravo napajaju na sličnim ili čak na istim izvorima.

Ovo je, kaže Peruzović, jedan duh Mediterana koji je svatko doživio na svoj način, svatko se izražava u svom mediju a opet imaju nešto zajedničko.

– Ono što ih povezuje bitno je određeno ozračjem u kojemu žive i stvaraju, a to je, dakako, prostor Mediterana, kao i njegova specifična duhovnost. Svatko će od njih to osnovno polazište doživjeti, a potom i opjevati, na drukčiji, sebi svojstven način. No, Mediteran ovdje nije konačnim ciljem, on je prije svega sredstvo, način za dopiranje do jednoga višeg i oku nevidljivoga metafizičkog prostora”, istaknuo je Peruzović.

Na izložbi je prikazano 45 djela i ona će ostati otvorena do 12. svibnja.

Karin Grenc rođena je u Splitu 1971. godine. Grafička je dizajnerica koja uspješno stvara i na poljima slikarstva i kiparstva i čiji su radovi dijelom privatnih zbirki diljem svijeta. Izlagala je dosad na 19 samostalnih, kao i na brojnim skupnim izložbama u rodnoj Hrvatskoj i u inozemstvu. Živi i stvara u Splitu.

Tea Morić Šitum rođena je 1987. u Splitu. Na zagrebačkoj ALU, u klasi profesora Darka Jakića, diplomirala je kao magistra edukacije likovne kulture. Izlagala je dosad na sedam samostalnih i nizu skupnih izložbi u Hrvatskoj i izvan nje. Zajedno sa suprugom Franom (kako kaže – u komplementarnom kontrastu) živi i stvara u Kaštelima.

Frane Šitum je rođen 1985. godine, također u Splitu, gdje je, na tamošnjoj Umjetničkoj akademiji, diplomirao kiparstvo 2010. godine, u klasi profesora Kuzme Kovačića. Dosad je ostvario četiri samostalne i sudjelovao na više skupnih izložbi. Autor je četiriju javnih skulptura, nekoliko plaketa i nagrada, kao i makete izvornoga izgleda Dioklecijanove palače.