Kultura

tradicionalna manifestacija

U Mostaru otvorene 102. Šantićeve večeri poezije

04/10/2021
Foto: Anadolija

Tradicionalna kulturna manifestacija “Šantićeve večeri poezije” u organizaciju kulturnih društava “Prosvjeta” i “Gusle” po 102. put večeras je otvorena u Vladičanskom dvoru u Mostaru, u Bosni i Hercegovini

Tradicionalna kulturna manifestacija “Šantićeve večeri poezije” u organizaciju kulturnih društava “Prosvjeta” i “Gusle” po 102. put večeras je otvorena u Vladičanskom dvoru u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija se ovog puta sastoji od osam programa i s obzirom na dolaske kulturnih radnika iz zemalja regiona, i ovog puta ima međunarodni karakter. Cilj je prema riječima organizatora, sačuvati sjećanje na lik i djelo najvećeg mostarskog pjesnika Alekse Šantića – utemeljitelja savremene kulture u gradu na Neretvi.

U ime organizatora predsjednica “Prosvjete“ Sanja Bjelica – Šagovnović zahvalila je prisutnima na dolasku, prije svih predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić, koja je manifestaciju proglasila otvorenom.

“Hvala i Srbiji koja brine za svoj narod ma gdje bio. Njegujmo i dalje srpsku kulturu, ali i mozaik našeg multietničkog Mostara. Ovo je ujedno i podsjetnik na poruke koje nose Šantićeve pjesme, a to su ljubav, tolerancija i jedinstvo. Naša želja je da gradimo mostove i obnavljamo pokidane veze“, kazala je Bjelica – Šagovnović.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da ga sretnim čini to što je veliki broj uglednih ljudi na jednom mjestu i danas okupila veličina kakva je Aleksa Šantić.

“Ona nas tradicionalno okuplja na Šantićevim večerima, i to najviše zahvaljujući neumornom radu Prosvjete. Hvala vam. I dalje budite marljivi i uporni. Poruke velikog Alekse su aktualne i danas. Ohrabrujuće su i ljudske. Obaveza svih nas je da njegujemo dobre odnose u Mostaru i gradimo prosperitetnu budućnost. I zato ću i dalje biti partner manifestacije“, poručio je Kordić.

Ana Brnabić je kazala da joj je poziv u Mostar predstavljao veliku čast.

“Prvi put u životu sam u ovom gradu. O Mostaru sam dosad slušala i čitala. Sve što su pričali i što sam mogla pročitati – mogu reći da je bilo istinito. Mostar je ustvari još ljepši nego što sam zamišljala. Poseban je u svakom smislu. Grad koji je evropsko raskršće kultura. Koliko god da je ovdje bilo problema, potencijal uvijek postoji. Aleksa ga je vidio. To je ono što ga je inspirisalo. Čovjek je to kojem je domovina bila glavna inspiracija. On je imao vjeru u budućnost. Na kraju, to vidimo i kroz pjesmu ‘Ostajte ovdje’. Ona me je nekad nervirala jer ju je otac stalno recitovao i u mene usadio tu ljubav. Kada sam otišla u inostranstvo, uvijek sam željela da se vratim u svoju zemlju“, navela je Brnabić.

Jedan od događaja u sklopu Večeri poezije će se održati u Manastiru Žitomislić, a jedan i tradicionalno u galeriji u Nevesinju. Na zatvaranju će se uručiti Šantićeve nagrade, koje se dodjeljuju svake tri godine za najbolje novo djelo na jezicima južnih Slavena. Kao i ranijih godina, delegacije su prije otvaranja posjetile grob Alekse Šantića na Bjelušinama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.