Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru predstavljen književni opus Vladimira Pištala (FOTO)

vladimir_pistalo_mostar_3

Predstavljanje cjelokupnog stvaralačkog opusa jednoga od najznačajnijih srpskih književnih pripovjedača današnjice Vladimira Pištala, održano je u petak navečer u Salonu 2 Galerije Aluminij u Mostaru.

Događaj su organizirali Galerija Aluminij, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Mostar i Matica hrvatska Mostar.

Pored autora, u programu predstavljanja sudjelovali su mostarski književnik Dragan Marijanović, nakladnik Nenad Šaponja i direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

– Svakome tko prati književnost današnjice iz ovoga okružja poznato je da je Pištalo jedan od najplodnijih srpskih stvaratelja današnjice, kada govorimo o književnom pripovijedanju – kazao je Juka u izjavi za Fenu.

Naglasio je kako Pištalo nije samo srpski nego i svjetski pisac.

– Djela mu se prevode diljem svijeta, a ono što je zanimljivo je to što je njegov roman “Tesla” doživio i zvučno izdanje na srpskom i engleskom jeziku – naglasio je Juka.

Inače, književnik Vladimir Pištalo, mostarskih obiteljskih korijena, rođen je 1960. godine u Sarajevu. Autor je niza uspješnica, od poetskih proza, do romana, a svakako su posebno značajan odjek doživjeli njegovi romani Tesla, portret među maskama i Sunce ovog dana (Pismo Andriću).

Tesla je, osim dobivanja respektabilnih nagrada, uvršten i u srbijanske školske čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, a izdanja je doživio u svim bivšim jugoslavenskim republikama, te je preveden na ukupno jedanaest jezika. Objavljen je i kao zvučna knjiga na srpskomu i na engleskomu jeziku.

Pištalo živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje predaje svjetsku i američku povijest na Sveučilištu Becker College u Worcesteru, u saveznoj državi Massachusetts.