Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Mostarsko ljeto 2022“

U Mostaru promovisana knjiga „Husein Husaga Ćišić“

knjiga husein husaga mostar2

Već i površan uvid u pisanu ostavštinu Huseina Husage Ćišića, negdašnjeg gradonačelnika Mostara, ukazuje na vrlo znakovitu životnu i profesionalnu putanju što nesumnjivo potvrđuje da je riječ o jednom od najistaknutijih intelektualaca, političara, kulturnih djelatnika u XX vijeku u Bosni i Hercegovini

U Centru za kulturu Mostar večeras je u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promovisana knjiga „Husein Husaga Ćišić“.

Knjigu je priredila i napisala uvodnu studiju Irma Marić.

„Život i djelo Huseina Husage Ćišića svestran je i značajan segment bošnjačkih i bosanskohercegovačkih identitetskih prepoznatljivosti. S pravom se taj znameniti čovjek može smatrati izuzetno velikim i to ne samo u našim okvirima. U pitanju je sveobuhvatan profil koji u prvom planu preispituje postojanje, a potom, kroz perivoje pamćenja, historiju i kulturu Balkana. Nadograđujući stanovišta svojih prethodnika, Husein Ćišić nas povezuje s prošlošću i naslijeđem, zalažući se za principe individualnog osvještenja, općeg dobra, korisnog i plemenitog, te nesumnjivom snagom i brojnim istupima iz zone komfora ostavlja znamenitu poruku onima koji znaju prepoznati znakove pored puta. Već i površan uvid u pisanu ostavštinu Huseina Husage Ćišića, negdašnjeg gradonačelnika Mostara, ukazuje na vrlo znakovitu životnu i profesionalnu putanju što nesumnjivo potvrđuje da je riječ o jednom od najistaknutijih intelektualaca, političara, kulturnih djelatnika u XX vijeku u Bosni i Hercegovini. Bez dileme, riječ je o čovjeku koji je, poput Hamze Hume, ostavio svjetla onima koji dolaze“, iz uvodne studije Irme Marić.
Promotor Hadžem Hajdarević izrazio je zadovoljstvo promocijom knjige u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“.
„Jako je dobro da je u okviru ‘Mostarskog ljeta’ organizovana promocija vezana za jednu od najvažnijih ličnosti u Mostaru tokom XX vijeka. U BiH, inače, postoji možda 15-tak ljudi koji su u fundusu bh državnosti, koji su među najveći borcima za neku socijalnu pravdu, a u isto vrijeme i svrstavanje BiH kao normalne i funkcionalne državne zajednice, i među njima je svakako Husein Husaga Ćišić. Inače, knjigu je uradila naša profesorica Irma Marić, tu su odabrani tekstovi Husage Ćišića iz njegove publicistike, iz njegovog pokušaja bavljenja književnim poslom. U svakom slučaju, jako je dobro da su se organizatori ‘Mostarskog ljeta’ i izdavačka kuća ‘Dobra knjiga’, da su se svi skupa, sjetili velikog bh patriote Huseina Husage Ćišića“, ističe Hajdarević.

Knjigu „Husein Husaga Ćišić“ izdalo je izdavačko-štamparsko preduzeće „Dobra knjiga“ iz Sarajeva.

„'Dobra knjiga’ je u okviru biblioteke ‘Dobri Bošnjani’ objavila preko 30 naslova, a tri od njih su o Mostarcima. Prva knjiga u biblioteci bila je o Mustafi Ejubović Šejh Jujo, kasnije je Ibrahim Kajan napisao jednu studiju o Mujagi Komadini i ovo je sad treća knjiga o Huseinu Husagi Ćišiću. Mislim da je to moj dug prema Mostaru, jer je grad u kome sam se rodio i odrastao. Iako 20 godina živim u Sarajevu, ne prestaje ta veza, moja kuća je ovdje, moj dom je u Mostaru, bez obzira što je stan u Sarajevu“, naglasio je Izedin Šikalo, direktor izdavačko-štamparskog preduzeća „Dobra knjiga“ iz Sarajeva.

Moderator promocije bio je Edib Kadić.

Sutra je na rasporedu manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promocija romana “99 umiranja” autora Enesa Topalovića, a koja će biti održana u Narodnoj biblioteci Mostar sa početkom u 20 sati. Promotori knjige će biti: mr. Nusret Omerika i dipl. bibliotekar Omer Mičijević.