Kultura

24. januara

U Mostaru uskoro izložbe Celle Anite Celić i Želimira Fišića

21/01/2020

Izložba će za sve posjetitelje biti otvorena dvije sedmice

U organizaciji Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače i suradnji s HKD “Napredak” u Galeriji kraljice Katarine Kosače, u petak 24. januara, u 19 sati bit će otvorene izložbe: “Svijet u nestajanju”, Celle Anite Celić i “Vanishing point”, Želimira Fišića.

“Akademski slikari i grafičari Anita Celić (Cella&Wolves) i Želimir Fišić našli su se zajedno na izložbi, dakako ne slučajno. Oboje su hrvatski likovni umjetnici mlađe generacije, oboje su tehnički raznovrsni, a svoju umjetnost na različite načine koriste kao poruku, ili, više, kao tihu pobunu. Premda se vizualno jako razlikuju, oni su tematski zapravo vrlo blizu. Dok je umjetnica Anita Celić više zaokupljena ekološkom tematikom – destrukcijom svijeta prirode čovjekovim intervencijama, Fišić kroz svoje jasne scenske prikaze odašilje poruke brige i upozorenja o ništavnosti čovjeka pred oronulim izdancima (post) industrijske revolucije – betonske kaljuže bezdušnog grada i njegovih cjelina”, navodi istoričar Srećko Križan u dijelu svoje umjetničke kritike.

U tematskom smislu, dodaje ovaj istoričar , nije to nikakva novotarija, čak je očekivano da se umjetnici u vremenima ekoloških katastrofa s jedne, i otuđenosti, izgubljenosti i besmislenost čovjeka u hibridnom okruženju grada, s druge strane, pozabave onime što je explicite negativni simpton našega vremena. Nisu oni jedini u tome, ali su svakako jedinstveni u načinu kako stilski i tehnički to likovno problematiziraju.

“Dok se Celić ponajviše bavi organskim, antropogeno ugroženim, svijetom, Fišić se pretežito bavi onim urbanim: problematikom čovjeka i njegovoga položaja u suvremenoj gradskoj sredini. Kao i Celić, Fišić je tehnički razrađen te u kompozicijskom smislu – konkretan i precizan..”, zaključuje povjesničar Srećko Križan.

Izložba će za sve posjetitelje biti otvorena dvije sedmice, saopštio je organizator.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.