U povodu Dana državnosti BiH

U Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” izložba o Džemalu Bijediću

muzej jablanica

Pored muzeja i objekata koji su vezani za ZAVNOBiH i AVNOJ u Mrkonjić Gradu, Jajcu, Sanskom Mostu, Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici je jedna od najposjećenijih destinacija vezanih za Drugi svjetski rat ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji

Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine realizuje izložbu o Džemalu Bijediću, jednoj od najznačajnijih političkih ličnosti u historiji BiH, nekadašnjem predsjedniku Saveznog izvršnog vijeća (SIV) Jugoslavije.

„U sklopu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, mi smo se odlučili da otvorimo izložbu o Džemalu Bijediću. Radi se o izložbi Muzeja Hercegovine Mostar koja je rađena po knjizi dr. Husnije Kamberovića. Razlog zbog čega smo se odlučili za ovu izložbu kao vid obilježavanja Dana državnosti je taj što je Džemal Bijedić bio jedna od najznačajnijih političkih ličnosti u historiji naše zemlje. Svojim političkim radom dao je nemjerljiv doprinos u afirmaciji Bosne i Hercegovine i u političkom, naučnom i kulturnom smislu, a naročito je doprinio ekonomskom jačanju zemlje. Mislim da se upravo u vrijeme Dana državnosti treba govoriti o takvim ljudima“, kazala Azra Đelmo, direktorica JU Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica, u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Bijedić je u avionskoj tragediji 18. januara 1977. poginuo zajedno sa suprugom Razom i saradnicima. Bio je to jedan od najtužnijih dana u historiji bivše SFRJ, a posebno tužno bilo je u njegovom Mostaru.

– Obnova mosta na Neretvi –

Ova godina za muzej je obilježena velikim infrastrukturnim projektom obnove mosta srušenog u Drugom svjetskom ratu kojeg finansira Opština Jablanica.

„Projekat rekonstrukcije porušenog mosta realizuje Opština Jablanica, a vrijednost radova iznosi milion konvertibilnih maraka. Radi se o zahtjevnom projektu jer izvođenje radova podrazumijeva sanaciju ostatka porušenog mosta koji koso leži na lijevoj obali Neretve te izradu i montiranje nove horizontalne rešetke kao glavnog eksponata. Za Muzej je to izuzetno važan projekat. Most je, naravno uz muzej, centralni sadržaj kompleksa, a sam kompleks je važan dio jugoslavenskog spomeničkog naslijeđa. Obnova mosta je i važna zbog onoga što most predstavlja, a to je da je most najvažniji svjedok događaja iz 1943., jer se upravo na ovome mjestu desio sudbonosni prelaz, a samim tim i spas partizana i centralne bolnice koja je tada brojala blizu 4000 ranjenih i povrijeđenih“, pojasnila je direktorica Đelmo.

Sve kulturne institucije, a posebno muzeji usljed pandemije COVID-19 susreću se sa izazovima opstanka, zbog manjka posjetilaca i prihoda.

„Pandemija koronavirusa je, kao i u drugim muzejima, dovela do drastičnog pada broja posjetilaca što je kao glavnu posljedicu imalo smanjenje vlastitih prihoda muzeja. U 2019. godini muzej je zabilježio 18.783 prodate ulaznice, dok u 2020. godini taj broj iznosi svega 4.190. Neke projekte, poput planirane manifestacije Dani muzeja morali smo prolongirati, ali veliki i značajni projekat koji realizuje Općina Jablanica – Rekonstrukcija porušenog mosta na Neretvi i projekat prekogranične saradnje ‘Zanimljivi muzeji’ su nastavili da se realizuju. Iskreno se nadamo da će se pandemija uskoro završiti i da ćemo svi, što prije, sanirati njene posljedice“, dodala je Đelmo.

-Prekogranična saradnja –

Muzej je dio regionalne mreže muzeja i turističkih destinacija vezanih za Drugi svjetski rat na osnovu kojih se organizuju međunarodne turističke ture kojima se pored regionalnih privlače turisti iz Evrope i drugih kontinenata.

„Saradnja i povezivanje muzeja u regiji, posebno muzeja koji imaju sličnu tematsku strukturu je nužna za afirmaciju muzeja u nekim širim okvirima. Jako je puno oblasti u kojima muzeji sarađuju, razmjena izložbi, zajednički projekti, radionice, stručni skupovi i slično. Mislim da se po pitanju zajedničke promocije može puno uraditi. Međunarodni projekti koji za jedan od ciljeva imaju stvaranje jedinstvenih turističkih ruta su se pokazali kao dobar primjer privlačenja posjetilaca“, smatra Đelmo.

Muzej je uključen u projekat prekogranične saradnje sa Zavičajnim muzejom iz Nikšića kojeg finansira EU i Općina Jablanica.

„Primarni cilj koji nastojimo postići kroz realizaciju projekta ‘Zanimljivi muzeji’ jeste modernizacija muzeološke prezentacije putem uvođenja modernih tehnologija u našem muzeju. Trenutno se pod vodstvom dr. Selme Rizvić radi na osposobljavanju prostora za virtuelnu realnost u kojem će na posebnim uređajima – VR headsetovima biti dostupan virtuelni sadržaj. Posjetilac muzeja će se putem tog sadržaja naći u središtu Bitke na Neretvi sa zadatkom da sruši most, obori neprijateljske avione i prenese ranjenike. Pored izrade aplikacije za virtuelni sadržaj, aktivnostima projekta je planirano opremanje stalne postavke Bitka na Neretvi s audio vodičima, tabletima, LCD televizorima, dok će se čitav izložbeni prostor muzeja ‘oživjeti’ putem izrade novih izložbi, nabavke ozvučenja i opremanja suvenirnice. Važno je i to što je projekat predvidio različite promotivne aktivnosti koje će sigurno doprinjeti povećanju posjetilaca“, kazala je Đelmo.

Jablanica je zahvaljujući ovom muzeju nezaobilazna destinacija za turiste koji posjećuju Hercegovinu, a projekti koji su toku će unaprijediti ponudu muzeja i povećati prihode.

„Naša vizija je da muzej pozicioniramo kao važan centar kulturno – historijske baštine u regionalnim, ali i u širim okvirima. Sve navedeno, i ulaganje u modernizaciju i promociju predstavlja važan preduslov za ostvarenje naše vizije“, zaključila je na kraju razgovora direktorica Đelmo.