Kultura

"pjesnik voda i pjesnik konja"

U Muzeju književnosti izložba slika Miroslava Bilaća “Vjetar života”

27/01/2021

Za posjetitelje će izložba biti otvorena do subote, 30. januara, najavljeno je iz HKD "Napredak"

Izložba djela Miroslava Bilaća, znanog kao “pjesnik voda i pjesnik konja”, bit će otvorena u četvrtak, 28. januara u Muzeju književnosti i pozorišne/kazališne umjetnosti BiH.

Za posjetitelje će izložba biti otvorena do subote, 30. januara, najavljeno je iz HKD “Napredak”.

Miroslav Bilać je rođen u Travniku 1931. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu. Dok je pohađao srednju školu u Tuzli, pažnju mu je privuklo kazalište, pa je tu strast pretočio u životni poziv. Uporedo, njegov prirodni talent za umjetnost u slikarstvu je utvrdio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radni vijek je proveo u kazalištu kao profesionalni scenograf.

Za Kamerni teatar 55 u Sarajevu, kao i za mnoga druga kazališta širom Bosne i Hercegovine, uradio je oko 200 scenografija. Godine 1956. počeo je izlagati s Udrugom likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH), a 1966. godine postao je i članom ove udruge. S ULUBIH-om je redovito izlagao u zemlji i inozemstvu. Samostalno je priredio oko 500 izložbi u BiH i drugim gradovima bivše Jugoslavije kao i u inozemstvu. Ostvario je studijska putovanja u zemlje Europe i Latinske Amerike. Za svoju djelatnost dobio je razna priznanja i nagrade.

Preminuo je 21. augusta 2003. u Sarajevu u 73. godini. Sahranjen je na groblju “Sveti Josip” u Sarajevu, navodi se u saopćenju HKD “Napredak”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.