Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"pjesnik voda i pjesnik konja"

U Muzeju književnosti izložba slika Miroslava Bilaća “Vjetar života”

5067210

Za posjetitelje će izložba biti otvorena do subote, 30. januara, najavljeno je iz HKD “Napredak”

Izložba djela Miroslava Bilaća, znanog kao “pjesnik voda i pjesnik konja”, bit će otvorena u četvrtak, 28. januara u Muzeju književnosti i pozorišne/kazališne umjetnosti BiH.

Za posjetitelje će izložba biti otvorena do subote, 30. januara, najavljeno je iz HKD “Napredak”.

Miroslav Bilać je rođen u Travniku 1931. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu. Dok je pohađao srednju školu u Tuzli, pažnju mu je privuklo kazalište, pa je tu strast pretočio u životni poziv. Uporedo, njegov prirodni talent za umjetnost u slikarstvu je utvrdio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radni vijek je proveo u kazalištu kao profesionalni scenograf.

Za Kamerni teatar 55 u Sarajevu, kao i za mnoga druga kazališta širom Bosne i Hercegovine, uradio je oko 200 scenografija. Godine 1956. počeo je izlagati s Udrugom likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH), a 1966. godine postao je i članom ove udruge. S ULUBIH-om je redovito izlagao u zemlji i inozemstvu. Samostalno je priredio oko 500 izložbi u BiH i drugim gradovima bivše Jugoslavije kao i u inozemstvu. Ostvario je studijska putovanja u zemlje Europe i Latinske Amerike. Za svoju djelatnost dobio je razna priznanja i nagrade.

Preminuo je 21. augusta 2003. u Sarajevu u 73. godini. Sahranjen je na groblju “Sveti Josip” u Sarajevu, navodi se u saopćenju HKD “Napredak”.