U subotu

U Narodnom pozorištu koncert “Sarajevo ljubavi moja”, ulaz besplatan

sarajevo ljubavi moja np sarajevo fena (1)

Zbog velikog interesovanja publike, najavio je da će koncertni program i u buduće biti na repertoaru Narodnog pozorišta

Koncert pod nazivom “Sarajevo ljubavi moja” bit će organiziran sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo, pod dirigentskom palicom maestra Ranka Rihtmana. Koncert počinje muzikom “Valter brani Sarajevo” a završava numerom “Sarajevo će bit”.

Tim povodom je danas održana konferencija za medije na kojoj su direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, maestro Rihtman, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, akademski kompozitor Adnan Mušanović i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, predstavili ideju i realizaciju koncerta.

Mustafić pojašnjava da je ideja za koncert došla prije nekoliko godina kada su u razgovoru s maestrom Rihtmanom i Ivicom Šarićem, tokom obilježavanja 80 godina ZVNOBIH-a , shvatili da su ‘60, ‘70 i ‘80-te godine bile čudesne godine sarajevske rok i pop scene, te da bi ta vrijedna ostvarenja i djela trebalo i kanonizirati, i to je nešto što već pripada kulturnom naslijeđu.

– Veliki dio numera koje će sutra biti izvedene su klasika muzičke umjetnosti. Ovim koncertom pokazujemo da se s najljepšim odnosom sjećamo velikih numera, velikih kompozicija i živih i mrtvih autora koji su bili velikim dijelom naš kulturni i umjetnički identitet – naglasio je Mustafić.

Zbog velikog interesovanja publike, najavio je da će koncertni program i u buduće biti na repertoaru Narodnog pozorišta.

Maestro Ranko Rihtman je osvijetlio još jedan aspekt projekta kroz njegovu genezu, a smatra da razvojni put ideje i realizacije nije slučajan.

– Stvoren je u danima kada smo se intenzivno sjećali ZAVNOBIH-a i realiziramo ga danas, kada u ovim danima na neki način slavimo ponovno rođenje Sarajeva – naglasio je Rihtman i dodao da ima još jedan zadatak koji bi trebao biti realiziran, a to je da trebamo što više postati svjesni vlastite vrijednosti.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce je siguran da će na koncertu biti oni koji su rođeni prije opsade Sarajeva, tokom opsade, ali i nakon opsade, jer, kako kaže, slavimo novi početak.

Za pijanistu i akademskog kompozitora Adnana Mušanovića, koncert predstavlja zadovoljstvo, jer će pored ostalog, biti zajedno s maestrom Rihtmanom koji je, kako kaže, institucija muzičkog područja.

Koncertom će biti završena manifestacija “Opsada Sarajeva 1992-2022 – Dani sjećanja”, koju organizira Kanton Sarajevo povodom 30.godišnjice opsade .

– “Sarajevo ljubavi moja” je rečenica koju svi duboko u srcu nosimo. Dane opsade ovih 30 godina trebamo zatvoriti s nečim lijepim, grandioznim, onako kako to ovaj grad i država zaslužuju – kazao je ministar sporta KS – kazao je ministar Avdić.

Ulaz na koncert je slobodan, a ljubitelji pop i rok muzike će imati priliku da čuju odabrane kompozicije Indexi, Bijelo dugme, te festivalske kompozicije kao “Sinoć nisi bila”, uz koje su nekada ali i danas odrastale i stasavale mnoge generacije.