Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Narodnom pozorištu u Mostaru izložba “Rohingya” Davida Verberckta

narodno-pozoriste-mostar

Izložba fotografija pod nazivom “Rohingya”, autora Davida Verberckta bit će otvorena u subotu, 8. srpnja, u Narodnom pozorištu u Mostaru u 20 sati, u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto”.

Mostarska publika imat će priliku vidjeti 49 fotografija pripadnika muslimanske etničke manjine Rohingya koji nastanjuju Mijanmar, Bangladeš, Pakistan, Indiju, Tajland, Indoneziju, Maleziju i regiju Jugoistočne Azije, a koji se danas smatraju najugroženijom etničkom manjinom na svijetu, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

O izloženim fotografijama i važnosti postavljanja ove izložbe govorit će direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović i direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

U povodu otvorenja izložbe u Mostaru direktor Kreševljaković, rekao je kako je izložba izraz društvene odgovornosti.

– Sa iskustvom koje je iza nas, potreba za razvijanjem svijesti te vrste čini se još važnijom i nešto je što u pozitivnom smislu doprinosi i našem društvu. Upravo mi koji smo proživjeli ono što smo proživjeli, imamo najveću obavezu nastavati vjerovati u bolji svijet i biti glas tog boljeg svijeta ovdje i sada – ocijenio je Kreševljaković.

Autor izložbe David Verbeckt istakao je kako izložbom želi doprinijeti društvenoj odgovornosti i svijesti te tako utjecati na promjene sudbine ljudi čiji su životi na rubu egzistencije.

– Pripadnike Rohingya manjine želim prikazati kao ljudska bića kojima su uskraćena socijalna, građanska i ljudska prava koja se tako često uzimaju zdravo za gotovo u našem društvu. Namjera mi je da ovim ljudima dam lice i podignem svijest o njihovoj nesreći te svima nama skrenem pažnju na prečesto zanemarenu humanitarnu krizu i etničko čišćenje koje se događa u svijetu –  naglasio je Verbeckt te dodao da se nada kako će njegove fotografije doprinijeti javnoj debati za socijalnu pravdu.

Inače, Rohingya su muslimanska manjina koji žive uglavnom u Mijanmaru (Burma), a više od milijun pripadnika ovog naroda je bez državljanstva u svojoj zemlji.

Izložba je do sada bila predstavljena u Sarajevu i Konjicu.