novi travnik

U nedjelju premijera performansa “Teatar na trgu” s više od 40 izvođača

l_80fef1b6566a61b6453379c6b8046e5f

U performansu sudjeluje više od četrdeset mladih iz Novog Travnika, Busovače, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Zenice, a njegovi autori su – glumice Lana Delić i Dženana Džanić, dramski pedagog i producent Oliver Jović i glumac Senad Milanović

Performans “Teatar na trgu” u produkciji Studio Teatra svoje premijerno izvođenje imat će u nedjelju, 5. juna, u Novom Travniku od 20.30 sati.

U performansu sudjeluje više od četrdeset mladih iz Novog Travnika, Busovače, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Zenice, a njegovi autori su – glumice Lana Delić i Dženana Džanić, dramski pedagog i producent Oliver Jović i glumac Senad Milanović.

Umjetnički direktor performansa “Teatar na trgu” je Nusmir Muharemović, a producent Mirza Begović.

Nakon premijernog izvođenja, publika će performans imati priliku da gleda na trgovima u Busovači, Gornjem Vakufu – Uskoplju i Zenici.

“Teatar na trgu” je jednosatni spoj glumačke i performativne igre, muzike i plesa, kroz koje mlade glumice i glumci ukazuju na goruće probleme mladih u Bosni i Hercegovini, ali i probleme koji tište kompletno bosanskohercegovačko društvo. Performans je ujedno i poruka mladih ljudi da se bore za bolje i ljepše sutra i da hoće da sudjeluju u kreiranju svjetlije budućnosti.

Rad na performansu je trajao četiri mjeseca, a mlade glumice i glumci su kroz različite radionice s profesionalcima iz oblasti teatarske umjetnosti učili osnove iz oblasti glume, pokreta, govora i plesa.

Nakon dogovorenih igranja performansa u četiri grada, publika će performans imati priliku gledati na internet platformama.

Osim Studio Teatra kao nositelja projekta, partneri u realizaciji su i AmfiTeatar Busovača, Mješovita srednja škola Busovača, Općina Novi Travnik, Dom kulture Gornji Vakuf – Uskoplje.

“Teatar na trgu” se provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), inicijative koju implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koju financira Austrijska razvojna suradnja, priopćili su organizatori.