Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni festival

U Neumu svečano otvoreno 14. izdanje NAFF-a

naff223

NAFF je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemalja iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta

U Neumu je u subotu svečano otvoren 14. po redu Međunarodni festival animiranog filma – NAFF 2019. Na svečanosti otvaranja kao i dosadašnjih godina bile su prisutne brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, a za muzički dio bile su zadužene Mostarske mažoretkinje i klapa Trebižat, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ovaj festival je postao fenomen, ne samo Neuma, nego i kulturni fenomen ove zemlje i čast mi je što sam večeras ovdje na otvorenju njegovog 14. izdanja“, kazao je Milan Trivić, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i dogradonačelnik Sarajeva.

Oduševljenje Festivalom nije krila ni Megan Duffy, predstavnica ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Ona je naglasila kako američka ambasada s ponosom podržava NAFF već deset godina.

“Dijeljenje priča filmom je divan i zabavan način za zbližavanje ljudi i podsjetnik svima nama na ono što nam je zajedničko, a posebno mi je drago što i ove godine ponovo imamo američkog autora u Neumu“, kazala je Duffy.

NAFF je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemalja iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta.

Idejni tvorac i direktor festivala Jurinko Rajič ponosan je na činjenicu da su zemlje poput Amerike, Engleske, Francuske, Španije, Rusije koje su centri animacije – ove godine poslale mnogo filmova na konkurs, a to je, smatra on, ogromno priznanje.

Nakon riječi dobrodošlice Rajič je festival proglasio otvorenim. Poslije službenog otvorenja, gosti i prijatelji NAFF-a su uživali u tradicionalnom vatrometu.

Osim u Neumu, filmovi će se uporedo prikazivati u Mostaru u “Pavarotti centru“. Projekcije počinju u 21 sat, a ulaz je besplatan. Tokom trajanja festivala u takmičarskom programu biće prikazano 58 filmova, a u panorami 18 ostvarenja. Festival će svečano biti zatvoren 4. jula dodjelom nagrada.