Kultura

Projekcija filma

U okviru ‘Charlame subotom u 13’ prikazano stvaralaštvo Hadžifejzovića

18/01/2020

Prikazan je dokumentarni film "Prodavnica praznine"

U prvom terminu “Charlame subotom u 13” danas je u galeriji Charlama Depot u Centru Skenderija prezentiran rad konceptualnog bosanskohercegovačkog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića kroz nekoliko tv i filmskih materijala.

Prikazan je dokumentarni film “Prodavnica praznine” koji je rađen u produkciji Radio televizije Srbije, a govori o cjelokupnom stvaralaštvu Hadžifejzovića.

– Tako su predstavljene moje depografije, koje sam radio od početka 80-ih godina 20. vijeka, zatim projekat Jugoslovenskih dokumenata, koji je obilježio jugoslovensku umjetničku scenu druge polovine 80-ih, te drugi umjetnički zahvati, uključujući osnivanje Galerije Charlama Depot u sarajevskoj Skenderiji – rekao je Jusufović.

Također, prisutni su vidjeli i dva performansa koje je izveo za potrebe dugometražnog igranog filma “O knjigama, psima i kapi ljubavi” režisera Jasmina Durakovića, koji je upravo sa Hadžifejzovićem i Sašom Bukvićem osmislio novi program “Charlama subotom u 13”.

– Došli smo na ideju da publici ponudimo seriju prezentacija umjetnika, projekata i drugih umjetničkih praksi savremene scene u BiH, regiji i svijetu. Tako smo danas otvorili program sa predstavljanjem djela jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika u BiH – kazao je Duraković.

Među prisutnima je bio profesor Ugo Vlaisavljević koji je istakao da Hadžifejzović predstavlja čitavo jedno naslijeđe sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, intelektualaca ovdašnjih i kretanja u svijetu.

– On je umjetnik kojeg zanimaju odbačene stvari, marginalizirane pojave a on ih stavlja u fokus pažnje. U njegovom djelu imate politiku odbačenih stvari i pojava zbog čega je toliko značajan i provokativan – poručio je Vlaisavljević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.