Projekat Grada

U okviru Festivala “Sarajevska zima” djeca u posjeti Olimpijskom muzeju

djeca olimpijski muzej (1)

Ističe kontinuiranu suradnju Festivala ‘Sarajevska zima’ i Olimpijskog muzeja, a za 21. mart u tom muzeju najavljuje proglašenje pobjednika konkursa JU Biblioteka Sarajeva za likovne i literarne radove

Međunarodni festival ‘Sarajevska zima’ i Olimpijski muzej realizirali su posjetu tom muzeju i radionicu za djecu iz Projekta Grada Sarajeva ‘Kucaju na vrata zaboravljeni asovi’.

Direktor Festivala ‘Sarajevska zima’ Ibrahim Spahić ističe da je misija tog festivala duboko vezena sa ideju olimpizma, za mir i razumijevanje među ljudima, kao i želju da se vrati olimpijski duh Sarajevu.

Za današnje posjetioce Olimpijskom muzeju Spahić kaže da su dokaz koliko je važno ulagati u mlade ljude, kako u oblasti sporta tako i u raznim drugim oblastima.

Ističe kontinuiranu suradnju Festivala ‘Sarajevska zima’ i Olimpijskog muzeja, a za 21. mart u tom muzeju najavljuje proglašenje pobjednika konkursa JU Biblioteka Sarajeva za likovne i literarne radove.

Podsjeća da je Festival ‘Sarajevska zima’ nastao neposredno pred Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine te izražava poštovanje prema svima koji su, kako je kazao, na razne načine sudjelovali u pripremi tog značajnog sportskog događaja koji je Sarajevo učinio prepoznatljivim u svijetu, kao i svima koji su doprinijeli tom događaju.

Nekadašnji košarkaš Damir Abdulkerim Mirković kaže da su, uz pomoć Grada Sarajeva i Općine Centar, pokrenuli projekt ‘Kucaju na vrata zaboravljeni asovi’ koji bi trebalo da bude najava novog organiziranja sporta u ovdašnjem društvu. Prioritet im je zdravo odrastanje djece, a cilj povezivanje nekadašnjih vrhunskih sportista sa mladim ljudima i omogućiti im da se bave sportom.

– Za godinu i po kroz ovaj projekt prošlo je oko 200 djece, a imamo nekoliko sportova. Želimo graditi zdrave ličnosti kroz sport, a bit će dobro ako neko od njih bude i vrhunski sportista – kaže. Dodaje da su ranije već posjetili neke od muzeja, a nastavit će sličnim tempom.

Naida Klačar iz Olimpijskog muzeja naglašava da se ovog vikenda održavaju Dani otvorenih vrata, u povodu obilježavanja godišnjice Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Pozvala je stanovništvo sa iskoriste tu priliku, posebno one koji su sudjelovali ili jednostavno imali priliku svjedočiti tom značajnom događaju.