Kultura

zenica

U okviru Kulturnog ljeta djeci se predstavila spisateljica Alisa Trtak

07/07/2021

Program je, kako je rekla spisateljica, osmišljen “prvenstveno da se djeci približi umjetnost”, kako pisane riječi tako i bilo kojeg drugog stvaralaštva te da, kroz čitanje, glumu ili crtanje, dobiju neke informacije zanimljive za njihov uzrast

U okviru ovogodišnje manifestacije Kreativno kulturno ljeto Zenica 2021 i programa “Na nama svijet ostaje”, danas se, u Titovoj ulici i ispred knjižare “EN” u tom gradu, s djecom iz zeničkihg vrtića “Dunja” družila spisateljica za djecu te zaposlenica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Alisa Trtak.

Program je, kako je rekla spisateljica, osmišljen “prvenstveno da se djeci približi umjetnost”, kako pisane riječi tako i bilo kojeg drugog stvaralaštva te da, kroz čitanje, glumu ili crtanje, dobiju neke informacije zanimljive za njihov uzrast.

-Nudimo im ono što je lijepo, kreativno, što potiče na stvaralaštvo, ono što im je zanimljivo i u čemu će uživati. Od svojih djela, promoviram slikovnice, zbirke poezije, zbirke igrokaza… jer mnogo sam toga napisala do sada- kaže Trtak.

Ističe kako se danas bazirala na promociju ekološke slikovnice “Eko zeko”, a gošća kreativne ekološke radionice bila je i odgajateljica iz Sarajeva Azra Berberović, koja potiče iz zeničke porodice Sarić.

Program se, već drugu godinu, odvija na ulici i ispred knjižare. Prošle je sedmice, napominje Midhat Kasap, koji je s Zuhrom Bajramović- Halać i organizator ovog programa, prezentatorica bila Anida Letić- Sikirić, dok će se naredne srijede djeci iz nekog od zeničkih vrtića predstaviti i s njima družiti odgajateljica Nisveta Kozlić.

-Želimo da se tokom ljeta u našem gradu, na njegovim ulicama- pogotovo u vrijeme korone ili postkorone, nešto dešava.

Prošle smo godine krenuli predstavljanjem knjiga o Zenici- knjiga zeničkih autora, a ove smo godine krenuli u dva pravca. Dakle, riječ je o knjigama o Bosni i Hercegovini i, naravno, o Zenici te o kreativnim programima za mlade. Predstavljamo kreativce koji pišu, slikaju, rade ručne radove- ističe Kasap.

Svake srijede i subote, na istom mjestu, napominje Kasap, imaju neki kulturni program, kojim upotpunjuju kulturni sadržaj u tom gradu. U subotu će se, najavljuje, predstaviti kreativac Adis Tanović, inače diplomirani ekonomista.

-Tanović je vrstan fotograf i autor brojnih turističkih vodiča. Uradio je nekoliko slikovnica i bojanki pa će te, tri slikovnice koje je on uradio, u subotu u 10.30 sati biti predstavljene. Oni koji u subotu prođu Titovom ulicom, moći će se upoznati s brojnim vodičima koje je on uradio- najavljuje Kasap.

Podsjeća kako je Tanović, između ostalog, izradio vodiče pod nazivom “Kako putovati Evropom”, “Vodič kroz BiH”, “Islamsko kulturno naslijeđe”, “Vodič kroz Tursku”…

Osim posljednjeg programa za djecu, tokom kojeg će Nisveta Kozlić predstaviti knjigu “Leptir”, o malom Zeničaninu Ismailu Zulfiću, koji je, iako rođen bez ruku, uspješan plivač te “postao jedan od prepoznatljivih brendova, prepoznatljivih znakova BiH i rada sa djecom sa posebnim potrebama”.

U okviru programa za odrasle, a koji se realiziraju subotom, Kasap najavljuje kako će se predstaviti pjesnik Taib Spahić, inače policajac u penziji, te Seid Imamović, koji piše priče i aforizme.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.