Institut Yunus Emre

U okviru “Mostarskog ljeta 2022” otvorena izložba rukotvorina

mostarsko ljeto – izlozba

Izložba se sastoji od oko 100 radova nastalih na kursevima filografije, dekupaža i ebru umjetnosti

U prostorijama Instituta Yunus Emre u Mostaru, večeras je otvorena izložba rukotvorina, a autori izloženih radova su polaznici kurseva filografije, dekupaža i ebru umjetnosti koje organizuje Centar za edukacijske kurseve i umjetnost Opštine Kayseri “KAYMEK” Mostar.

„Izložba se sastoji od oko 100 radova nastalih na kursevima filografije, dekupaža i ebru umjetnosti. Kursevi su podijeljeni na dva ciklusa, zimski i ljetni, koji traju po tri mjeseca, a ovo je rezultat sveukupnog perioda trajanja tih kurseva. Imali smo preko 160 polaznika svih uzrasta, dakle od 7 do 77 godina“, istakao je predavač kurseva Tarik Zagorčić.

O kursu filografije više nam je otkrila Jasmina Fejzić, predavačica kurseva u „KAYMEK“ centru.

„Filografija je umjetnost ručnog rada koja se proizvodi obradom eksera i žice na drvetu, a mogu se izrađivati razni motivi. Jako je popularna u Turskoj, te mi želimo da ona i ovdje zaživi. Ljude jako zanima šta je filografija i sve su nam grupe pune. Uglavnom su ljudi u početku skeptični, ali kad krenu raditi budu jako zadovoljni i uvijek nastavljaju kurseve“, naglasila je Fejzić.

Osim kurseva, ovaj centar nudi i radionice za djecu u sklopu Instituta Yunus Emre, kao i druge aktivnosti.

„Radimo i po školama. Idemo u svaku školu u HNK i radimo ebru radionice. U ovom polugodištu imali smo 500 djece. Svi su probali ebru i svi su imali svoj rad. Mi se trudimo svake školske godine ući u svaku školu na području HNK“, rekla je Fejzić.
Direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru, Yunus Dilber ističe da Institut i „KAYMEK“ centar sprovode mnoge zajedničke aktivnosti.

„Kayseri i Mostar su dva bratska grada i Kayseri sprovodi svoje aktivnosti kroz ‘KAYMEK’ centar za edukacijske kurseve i umjetnost. U saradnji Instituta Yunus Emre i ‘KAYMEK’ centra sprovodimo brojne aktivnosti, dakle, zajedničkim aktivnostima djelujemo na prostoru Mostara“, navodi Dilber te dodaje da su Mostarci vrlo zainteresovani za kurseve koje nudi „KAYMEK“ centar, te da su oni svojevrsna promocija Mostara u Turskoj.

„Svjedoci smo da u Mostaru, koji je poznat kao historijski grad, imamo dosta dućana u kojima se i proizvode i prodaju radovi, djela, koja su vezana za ovakve vrste pripreme i ‘KAYMEK’ centar, ustvari, sprovodi te aktivnosti, odnosno, potencira te kurseve. Kroz dosadašnji period pokazalo se da Mostarci imaju veliku želju i interesovanje za pohađanje ovih kurseva. Profesori na ovim kursevima su Mostarci, a i polaznici su Mostarci, tako da je to jedna simbolična, jako lijepa, činjenica. Na ovaj način stvara se slika/promocija Mostara, ne samo u Mostaru, nego kroz ove edukacijske kurseve i izložbe promoviše se i u Turskoj, jer imamo mnogo radova koji su na temu Mostara, odnosno, mostarskih građevina i raznih dijelova koji su vezani za Mostar“, zaključio je direktor Instituta Yunus Emre Mostar, Yunus Dilber.

Na otvaranju izložbe najuspješnijim polaznicima kurseva dodijeljeni su certifikati, a nakon zvaničnog otvorenja upriličeno je prigodno druženje uz koktel.

Naredni sadržaj u okviru „Mostarskog ljeta 2022“ bit će održan u Centru za kulturu Mostar, u petak, 15.07., a riječ je o promociji knjige “Husein Husaga Ćišić” autorice Irme Marić, sa početkom u 20 sati. Promotori knjige će biti Hamza Ridžal i Hadžem Hajdarević, a moderator Edib Kadić. Prisutnima će se obratiti i autorica Irma Marić kao i urednik biblioteke “Dobri Bošnjani” Izedin Šikalo.