Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevske večeri muzike

U okviru SVEM-a koncert limenog duvačkog kvinteta “Contrast”

KONTRAST (1)

Koncert će otvoriti djelom Sergeja Rahmanjinova, Bogoroditse Devo (Bogorodice Djevo). U aranžmanu Gregora Turka, članovi “Contrasta” publici će podariti svoje viđenje stavka Bogorodice Djevo, koje slušaocu daruje osebujan spoj posebnog duhovnog ushićenja i sveprisutnog mira

Koncert limenog duvačkog kvinteta “Contrast” bit će održan večeras u okviru Sarajevskih večeri muzike (SVEM) u koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo.

Članovi Limenog duvačkog kvinteta “Contrast” za muzički susret sa sarajevskom publikom odabrali su zanimljiv program sastavljen od djela komponovanih prvenstveno za ansambl limenih duvačkih instrumenata, ali su za taj koncert, u prilagođenom aranžmanu, pripremili i jedno djelo prvobitno pisano za vokalni sastav.

Koncert će otvoriti djelom Sergeja Rahmanjinova, Bogoroditse Devo (Bogorodice Djevo). U aranžmanu Gregora Turka, članovi “Contrasta” publici će podariti svoje viđenje stavka Bogorodice Djevo, koje slušaocu daruje osebujan spoj posebnog duhovnog ushićenja i sveprisutnog mira.

Koncert će se potom nastaviti kvintetom br. 3 op. 7 u Des-duru, još jednog ruskog kompozitora, Victora Ewalda, koji je život proveo balansirajući između komponovanja i zanimanja građevinskog inženjera.

Koncert će biti okončan djelom “Do You Know Emperor Joe?” PWV 13 osebujnog austrijskog kompozitora Wernera Pirchnera. Pored kompozitorskog rada, Pirchner je bio poznat i kao multiinstrumentalist čiji su muzički počeci u velikoj mjeri obilježeni džez repertoarom, a tokom karijere komponovao je više od 130 djela.

Kompozicija “Do You Know Emperor Joe?” u formi niza kratkih vinjeta prvobitno je komponovana za dvije trube, hornu, tubu, nekoliko vokalnih solista, klavir i grupu udaraljki, te ju je kompozitor naknadno prearanžirao za limeni duvački kvintet, saopćeno je iz press služba SVEM-a.