Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Mostar

U petak online predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”

posljednja ljubav hasana kaimije (1)

Predstava je premijerno odigrana 25. novembra 2013. godine, a radi se o umjetničkom dramskom tekstu baziranom na stvarnoj osobi

Narodno pozorište (NP) Mostar i ovog petka nastavlja praksu online prikazivanja predstava, a ovaj put riječ je o predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” rađenoj po tekstu Derviša Sušića, u režiji Šemsudina Gegića, koja će publici biti dostupna 10. aprila od 20 sati.

Predstava je premijerno odigrana 25. novembra 2013. godine, a radi se o umjetničkom dramskom tekstu baziranom na stvarnoj osobi. Tekst govori o mnoštvu, o državi, o domovini, o ljubavi, o sukobu, o mržnji …, a to je Hasan Kaimija. Preko njega je ispričana priča o prokletstvu, o ljubavi koja se događa samo na ovim prostorima, lik Hasana Kaimije zapravo je Bosanac i Hercegovac koji je na svojoj koži osjetio šta znači borba za slobodu, pravo na mišljenje, izbor i ljubav, priopćeno je iz NP-a Mostar.

Glumačku postavu spomenute predstave čine Ajla Hamzić, Šerif Aljić, Amna Hadrović, Emir Spahić, Mirsad Elezi, Vedran Vilogorac, Emir Sejfić, Amela Kreso, Goran Lozo i Jasmin Krpo, te gošća na harmonici Snježana Dujmović.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” bit će podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba, navodi se u priopćenju.

Iz Narodnog pozorišta podsjećaju, kako je 10. aprila bilo planirano svečano otvaranje ovogodišnjeg međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2020.” koji je zbog ranije proglašene pandemije i stanja nesreće na razini FBiH, odgođen. Festival je trebao biti otvoren predstavom “Sjećaš li se Doli Bel?”, Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, koja ja nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Ceremonija svečanog zatvaranja festivala i dodjele nagrada bila je planirana za 17. travnja nakon čega je trebao biti održan koncert popularnog rock pjevača Ramba Amadeusa.