Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika scena

U petak otvaranje pozorišne sezone u Narodnom pozorištu Mostar

predstava To

U prvi mah, čini se da je ovo drama o krvnoj osveti, ali uskoro na vidjelo izbija njen univerzalistički karakter, gdje kafana predstavlja simboliku tamnice i zatočeništva ljudskog roda u njegovom životu

Izvedbom predstave “To” autora Alije Isakovića, u režiji Ivana Lea Leme, u petak, 6. septembra, otvara se 70. pozorišna sezona u Narodnom pozorištu Mostar (NPM).

Predstava će biti odigrana na Velikoj sceni NPM-a s početkom u 20 sati.

Predstava se događa tokom talačke krize, a radnja drame smještena je na periferiju grada u jednoj kafani ili krčmi u kojoj se nađu, kao u nekom socijalnom agregatu, polusvijeti ljudi koji su na društvenoj ljestvici nisko strukturirani, tramvajdžija, nosač, pjevačica, konobar, i protagonisti, tzv. općenito nazvani gost i brat. U prvi mah, čini se da je ovo drama o krvnoj osveti, ali uskoro na vidjelo izbija njen univerzalistički karakter, gdje kafana predstavlja simboliku tamnice i zatočeništva ljudskog roda u njegovom životu.

Glumačku postavu čini ansambl NPM-a, i to: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Šerif Aljić, Mirsad Elezi i Goran Lozo. Scenografiju predstave potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a glazbu Zvonimir Dusper Dus.