Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U petak u Zenici nastup folklorne grupe Vangeloff iz Bugarske

AmbasadoricaAvgustinaCvetkova-Karabaseva_iGradonacelnikKasumovic_fotoENB

U okviru nastavka saradnje Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini i Grada Zenice, u petak će biti održan zajednički veliki koncert narodnih plesova i pjesama na kojem će nastupiti “Ansambl Vangeloff“ iz bugarskog glavnog grada Sofije, zenički “Ansambl Bosnia Folk“ i djeca iz vrtića “Radost“.

-Koncert je posvećen i Danu bugarskog obrazovanja, kulture i slavenske književnosti, a na obostrano zadovoljstvo uspjeli smo da ostvarimo ideju plesnog natjecanja folklornih grupa naših dviju prijateljskih zemalja. Želja nam je prikazati bogatstvo našeg folklora i zajedničku ljubav prema narodnim tradicijama i plesovima – kazala je ambasadorica Republike Bugarske Avgustina Cvetkova-Karabaševa.

Bugarska folklorna grupa “Vangeloff“ dobitnik je niza plaketa, nagrada i priznanja na bojnim međunarodnim festivalima u Rumuniji, Grčkoj, Rusiji, Kini, Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, a posljednje nastupe, prije narednog zeničkog nastupa, imali su u Beogradu i Sankt Peterburgu.

Zahvaljujući na nesebičnoj i otvorenoj saradnji s Ambasadom Bugarske u BiH, gradonačelnik Grada Zenice Fuad Kasumović zahvalio je na pomoći koju su pružili za renoviranje i adaptaciju djećijeg vrtića “Dunja” u Zenici, poslije čega je osiguran bolji ambijent za boravak oko stotinu djece u ovoj ustanovi.

-Naravno nikada nećemo zaboraviti i 1992. godinu kada je Republika Bugarska prva u svijetu priznala Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga imamo veliku saradnju s ovom prijateljskom zemljom i ovaj koncert je pokazatelj da smo dvije prijateljske zemlje – istakao je gradonačelnik Kasumović, koji je pozvao poštovatelje folklora da prisustvuju najavljenoj manifestaciji.

Zajednički koncert narodnih igara i pjesma “Ansambl Vangeloff” iz Sofije, “Ansambla Bosnia Folk” i djece iz vrtića “Radost” bit će održan u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici 26. maja u 18 sati.