Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sartr

“U posjeti kod gospodina Greena”, o predrasudama i potrebi za pripadanjem

211109_green_markica

Za Miodraga Mikija Trifunova zahvalan je to tekst za igru, a i konotira sa vremenom u kojem živimo. Za svoj lik, gospodina Greena, na konferenciji za novinare kaže da je to ‘samac u potrazi za vlastitim identitetom i smislom vlastitog postojanja’

Autorski projekt Mikija Trifunova, Albana Ukaja i Nejre Babić, predstava ‘U posjeti kod gospodina Greena’, premijerno će biti izvedena 11. novembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Priča je to o starcu i mladiću koji se, unatoč početnom nerazumijevanju i netrpeljivosti, postupno zbližavaju, nalaze utjehu jedan u drugome. Govori o samoći, predrasudama i potrebi za pripadanjem, a gledalište je koncipiramo na način da svako može zapravo pronaći svoje vlastito postojanje unutar onoga što glumci interpretiraju, misle i igraju.

Za Miodraga Mikija Trifunova zahvalan je to tekst za igru, a i konotira sa vremenom u kojem živimo. Za svoj lik, gospodina Greena, na konferenciji za novinare kaže da je to ‘samac u potrazi za vlastitim identitetom i smislom vlastitog postojanja’.

Za glumca Albana Ukaja bilo je to korisno iskustvo, a na svaku probu emotivno je reagirao. Ističe da ta predstava govori i o različitim generacijama, neshvatanju drugog i drugačijeg, a i potreba je to za povratkom realizmu u glumačkom izražavanju. Pripada savremenoj američkoj dramaturgiji, gdje sve polazi od potrebe za nečim.

Nejra Babić naglašava da se predstava bavi intimnim pitanjima, povratkom komunikaciji i razgovoru za koji kaže da, ako je iskren, može dovesti do konkretnih rješenja i zaključaka.

– Najčešće u ovom vremenu plaćamo terapeute da bismo sa njima iskreno razgovarali, sa ljudima oko nas ne razgovaramo iskreno – istaknula je. Naglašava da su u kontaktu sa piscem tog djela Jeffom Baronom, a online komunikacija umnogome je doprinijela kvaliteti izvedbe te predstave.

Predstavu koja se bazira na dva glumca, direktor SARTR-a Aleš Kurt okarakterizirao je kao jednu od najtežih formi u teatru, a sve pohvale izrazio je za autorski tim od kojih su Trifunov i Ukaj i glavni glumci u predstavi.

Premijera predstave ‘U posjeti kod gospodina Greena’ najavljena je za četvrtak, 11. novembra s početkom u 20 sati. Reprize će biti 12. i 13. novembra u Sarajevskom ratnom teatru.