Kultura

Najtrofejniji ženski kolektiv iz BiH

U Pozorištu mladih održana izložba “Dame u kopačkama” o SFK 2000 Sarajevo

07/08/2022

U svojoj historiji, SFK 2000 Sarajevo odigrao je nekoliko velikih utakmica, brojne reprezentativke su nosile dres Kluba, a sve je to prikazano na izložbi 'Dame u kopačkama', koja je održana u Pozorištu mladih

U Pozorištu mladih održana je izložba ‘Dame u kopačkama’, a posjetioci su imali priliku pogledati najbolje fotografije i vremeplov vezan za uspjehe SFK 2000 Sarajevo. Taj projekt SFK 2000 Sarajevo realizovao je u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo – ‘Visit Sarajevo’.

Najtrofejniji ženski kolektiv iz Bosne i Hercegovine dvadeset puta je osvojio titulu prvakinja BiH, devetnaest puta naslov osvajačica Kupa, a vlasnice su i Ginesovog rekorda po broju uzastopnih titula u jednom nacionalnom prvenstvu.

U svojoj historiji, SFK 2000 Sarajevo odigrao je nekoliko velikih utakmica, brojne reprezentativke su nosile dres Kluba, a sve je to prikazano na izložbi ‘Dame u kopačkama’, koja je održana u Pozorištu mladih.

Također, posjetioci su imali priliku pogledati film o SFK 2000 Sarajevo, autorice Ade Sokolović. Film govori o samom Klubu i istrajnosti mladih fudbalerki, koje su zajedno sa svojom trenericom Samirom Hurem napravile veliki, domaći sportski brend.

Nakon projekcije filma, održana je i kratka debata o temi razvoja ženskog fudbala, a sudjelovali su predstavnici timova, koji su u proteklim danima boravili u Sarajevu.

Kako iz FK Sarajevo podsjećaju, drugo izdanje regionalnog turnira u ženskom fudbalu održavano je između 4. i 6. augusta u glavnom gradu BiH, a osim šampionki naše države, sudjelovali su ŽNK Osijek i ŽNK Dinamo Zagreb (Hrvatska), te ŽFK Breznica (Crna Gora).

– Regionalni turnir jedan je od najvažnijih projekata SFK 2000 Sarajevo, želja nam je da bude sve bolji. Drago nam je što su naši prijatelji imali priliku da se, kroz izložbu i projekciju filma, još bliže upoznaju sa SFK 2000 Sarajevo. Imamo zajedničku misiju, želimo unaprijediti ženski fudbal u našim državama i regiji. I okupljanja, poput ovog, govore da smo na dobrom putu – poručila je trenerica SFK 2000 Sarajevo Samira Hurem.

– Ime ‘Dinamo’ zaslužuje jak ženski nogometni tim i na putu smo razvoja, za što je potrebno vrijeme. Saradnjom sa SFK 2000 Sarajevo imamo dobar primjer i protekli dani u Sarajevu bili su izvrsni. Naše nogometašice su jedva čekale utakmice u Sarajevu, rado ćemo doći opet. Osobno gajim višegodišnje prijateljstvo sa Samirom, želim njoj i Klubu puno uspjeha – rekla je Marija Damjanović, osnivačica ŽNK Dinamo Zagreb.

– Podrška javnosti nam je bitna i smatram da, kako u našoj ligi tako i u regionalnim okvirima, zaslužujemo još veću podršku. U regiji se igra kvalitetan ženski nogomet i dani provedeni u Sarajevu, donijeli su susrete, koji to potvrđuju – poručila je Izabela Lojna, kapitenka ŽNK Osijek.

– Za nas je sudjelovanje na turniru u Sarajevu od velikog značaja, rado ćemo doći iduće godine. Mnogo truda ulažemo da bi unaprijedili ženski fudbal u Crnoj Gori. Poruke, koje nosimo iz Sarajeva kroz saradnju sa SFK 2000 Sarajevo, su motivirajuće za budući rad i saradnju – kazao je Zoran Vuković, trener crnogorske ‘Breznice’.

– Pred SFK 2000 Sarajevo dolaze posljednje pripreme, uoči ovogodišnjeg nastupa Kluba u UEFA Ligi prvaka. Naše šampionke gostuju u Rumuniji, krajem augusta – navodi u saopćenju za javnost FK Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.