Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Pozorištu mladih premijera predstave “Bosna da ‘prostiš”

Plakat-Bosna-da-prostis

Plesna predstava “Bosna da ‘prostiš”, u režiji Samre Mlinar Mandić, premijerno će biti izvedena u subotu, 10. juna.

Predstava je prva autorska predstava Samre Mlinar-Mandić u produkciji Udruženja „Kurser“ koje se bavi kreativnim plesom prilagođenim djeci, te u saradnji s Pozorištem mladih Sarajevo.

U predstavi učestvuje 50 plesača, i to 45 djece i pet odraslih. Ideja vodilja u kreiranju predstave je da se savremenim plesom i pokretom ispriča priča o Bosni i Hercegovini, o njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Autorica Samra Mlinar-Mandić navela je da je predstava inspirisana stotom godišnjicu rođenja Mehmedalije Maka Dizdara.

Predstava se sastoji iz četiri dijela kroz koja se želi predstaviti prošlost, tradicija BiH, kao i kontrast života danas i života u prošlosti.

– Prvi dio predstave predstavlja tradiciju naše zemlje kroz stećke, stilizovani narodni ples i zaboravljene dječje igre, a stihove pjesme „Zapis o zemlji“ recitujemo znakovnim jezikom. U drugom dijelu plesom, pokretom i glumom prikazujemo naše viđenje filozofije mudrosti i teoriju evolucije gdje predstavljamo ne samo tri, već četiri majmuna koja ne čuju, ne vide, ne govore i ne čine zlo. U trećem dijelu se prolaskom kroz vremenski tunel vojske djece budućnosti sukobljavaju sa djecom iz prošlosti. U četvrtom dijelu nosi poruku da su ravnoteža, harmonija i ljubav ključ svega, pokretači našeg univerzuma čijeg smo i mi dio – rekla je Mlinar-Mandić.

Sara Đurić iz kreativnog dijela Udruženje Kurser navela da je ova predstava i inkluzivna i da se kroz nju uči i kako pomoći djeci s teškoćama.

Glumica Vanesa Glođo rekla je da predstava na orginalan način prikazuje bh. kulturnu baštinu, koju dovoljno ne slavimo i ne govorimo o njoj.

Premijeri predstave prisustvovat će i članovi porodice Dizdar.

Autorica predstave Samra Mlinar-Mandić potpisuje i režiju i koreografiju, a osmislila je i kostime. Pored Samre Mlinar-Mandić u kreiranju koreografije učestvovali su i Ivana Drakić, Eldar Šalaka i voditelji plesne grupe „Fresh Generation“, a asistent koreografa je Sara Đurić. Muziku potpisuje dio tima „Buzz Freq.“, Zlatan Božuta i Omer Blentić. Glumačku režiju potpisuje Vanesa Glođo čiji je glas i u naracijama. U predstavi igraju članovi Udruženja „Kurser“, Ivana Drkić, Sara Đurić, Anja Čurković, Lena Marković, Selma Jakić, Kajsa Zinhasović, Hana Haljevac, Dženita Hasečić i Tarik Osmanagić.