gradačac

U pripremi predstava “Zemlja koja diše”, premijera početkom jula

l_e650d154cc319212262539d6f0a2aee3

Nastavak je to prošlogodišnje saradnje sa Šemsudinom Gegićem na realizaciji ambijentalnog multimedijalnog performansa ‘Dnevnik seobenog lica’, u produkciji Javne biblioteke ‘Alija Isaković’ iz Gradačca, čija je izvedba upriličena u kompleksu Starog grada – Gradine gdje je i kula Husein-kapetana Gradaščevića

U prostoru kule Husein-kapetana Gradaščeviča, u kompleksu Gradine u Gradačcu, nakon jednomjesečnih online proba počeo je rad na ambijentalnoj predstavi ‘Zemlja koja diše’ po dramskom tekstu ‘Okvir’ gradačačkog autora Vahida Klopića, u dramaturškoj obradi i režiji pozorišnog i filmskog režisera Šemsudina Gegića, koji je za tu predstavu specijalno pozvan iz Milana gdje se nalazi na liječenju.

Nastavak je to prošlogodišnje saradnje sa Šemsudinom Gegićem na realizaciji ambijentalnog multimedijalnog performansa ‘Dnevnik seobenog lica’, u produkciji Javne biblioteke ‘Alija Isaković’ iz Gradačca, čija je izvedba upriličena u kompleksu Starog grada – Gradine gdje je i kula Husein-kapetana Gradaščevića.

– Vrhunski pozorišni projekt garantuje i odabrani glumački ansambl kojeg čine glumci Narodnog pozorišta i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Jasmina Dedić-Ibrić, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Hazim Mujčinović. Za potpun umjetnički doživljaj pobrinut će se kostimografkinja Vesna Teodosić, Una Stjepić zadužena za kreaciju šminke i maske, majstor svjetla Zijad Sejdinović i inspicijent Dragan Krstić.

Producent predstave je Husein Kujraković, direktor Biblioteke ‘Alija Isaković’ u Gradačcu, u čijoj produkciji će biti izvođena ta predstava u ambijentu gradačačke Gradine.

– Posebno raduje profesionalna podrška Narodnog pozorišta i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, kao i Grada Gradačca, toj ambijentalnoj pozorišnoj predstavi što bi mogli biti novi začeci intenzivnijeg pozorišnog života u Gradačcu – navodi se.

Kako navodi u saopćenju za javnost Press predstave ‘Zemlja koja diše’, osim regionalne i šire pozorišne javnosti pripreme i probe u Gradačcu već su pobudile interesovanje građana koji radoznalo prate sva dešavanja, željno očekujući premijeru koja bi trebala biti početkom jula.