U Rimu počinje festival posvećen kulturnoj razmjeni Italije i BiH

Rim_fontana

Drugi Round Trip Festival koji je ove godine posvećen kulturnoj razmjeni između Italije i Bosne i Hercegovine bit će otvoren sutra u Rimu, a trajat će do 12. februara.

Ovaj Festival predstavlja razmjenu programa koji uključuje prikazivanje filmova zemlje u fokusu, u kino klubu “Il Kino”, nakon čega će italijanski filmovi biti prikazani u Bosni i Hercegovini. Prošle godine u oviru programa predstavljana je razmjena između Njemačke i Italije.

Osnovni cilj Festivala je stvoriti suradnju između filmskih autora iz različitih zemalja, te omogućiti razmjenu iskustava uglavnom između filmskih autora, ali i filmskih autora s publikom iz različitih zemalja. Projekat je podržao Državni ured za film pri Ministarstvu kulture Italije.

Ovogodišnji program realizovan je u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika BiH, a italijanskoj publici će biti prikazani filmovi: dokumentarni film “Soul Train” Nermina Hamzagića, igrani film “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović, selekcija kratkih igranih filmova “Još jedan dan” Tine Šmalcelj, “Sjećam se” Elme Tataragić, “Inverzum” Damira Bašića i “Crveni snijeg” Mersihe Husagić.

Gosti programa bit će rediteljica i scenaristica Tina Šmalcelj i glumica Maja Izetbegović te će sa njima biti održani razgovori nakon projekcija filma, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.