Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU Mies Award

U Sarajevu izložba “Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022”

eu mies award izlozba

Publici će biti predstavljena selekcija projekata recentne arhitekture iz cijele Evrope. Izložba će ostati otvorena do 15. oktobra

Multimedijalna izložba “Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award” najavljena je za kasnije danas u sali Burence na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Time se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi i skreće pažnja na doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

– Publici će biti predstavljena selekcija projekata recentne arhitekture iz cijele Evrope – 33 rada iz užeg izbora, sedam finalista odnosno pobjedničkih radova, 13 bh. nominiranih projekata iz perioda 2013-2022 kao i osvrt na Barcelona paviljon. Izložba je upotpunjena video/audio zapisima o nastanku i životu izloženih objekata te intervjuima učesnika spomenute izložbe – navodi organizator.

Izložba je prvenstveno prikazana u Mostaru, u Galeriji Katarine Kosače, a u organizaciji Udruženje ForA u saradnji sa Festivalom BINA (Beogradska internacionalna nedelja arhitekture). Izložba je otvorena predavanjem Ivana Blasi, kustosa i koordinatora Fondacije Mies van der Rohe iz Barcelone.

Izložbu u Sarajevu, u saradnji sa Udruženjem ForA, organizuje Asocijacija arhitekata u BiH (AABiH), uz podršku Arhitekonskog fakulteta u Sarajevu i u saradnji sa festivalom BINA. Izložba ostaje otvorena do 15. oktobra ove godine.

Otvaranje multimedijalne izložbe ‘Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award’ planirano je za 3. oktobar u sali Burence na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, sa početkom u 18 sati.