drugo izdanje

U Sarajevu otvoren festival Kvirhana

kvir (1)

U subotu festival se nastavlja u Bosanskom kulturnom centru, gdje će se kroz cjelodnevni program održati plesna radionica, projekcija filma i diskusija

Pozorišnom predstavom “Ugasimo svjetlo” u Pozorištu mladih Sarajevo otvoreno je drugo izdanje lokalnog festivala queer (LGBTIQ) umjetnosti i aktivizma Kvirhana, koji će trajati do nedjelje.

Predstavu “Ugasimo svjetlo”, rađenu prema drami bh. književnice Lejle Kalamujić, izvelo je Bosansko narodno pozorište Zenica u režiji Lajle Kaikčije. Predstava govori o dvije starije žene, Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života. Zbog okolnosti u kojima su živjele (i u kojima žive) obje su skrivale prirodu svog odnosa čak i od bliskih prijatelja. Ali u danu kad Mira zvanično odlazi u penziju, mnogo toga se mijenja.

Program festivala se potom preselio u Dom mladih Skenderija, gdje goste i gošće uz besplatan ulaz dočekao bogat muzički program.

Najveće zvijezde večeri svakako su bili Nipplepeople, poznati hrvatski electro-pop duo. Osim njih, nastupila je i mlada kantautorica iz Srbije Tamara Popović Tam, te Fantom, muzički projekt producenta, autora i muzičara Petra Wagnera. Prije koncerta publiku je zabavljao DJ Pink Palindrome, te DJ Nadja Si.

U subotu festival se nastavlja u Bosanskom kulturnom centru, gdje će se kroz cjelodnevni program održati plesna radionica, projekcija filma i diskusija. U noćnom programu nastupit će DJ Kazumi, a nakon nje drag show hrvatskog queer umjetničkog sastava House of Flamingo.

Festival organizuje organizacija civilnog društva Sarajevski otvoreni centar, koja kroz Kvirhanu želi pružiti primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ali i za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost.

Obzirom da je cilj da se festivalom, bar na nekoliko dana, pruži siguran prostor LGBTIQ osobama, moto ovogodišnjeg festivala je “Mjesto za nas”, a tema sigurnost LGBTIQ osoba u umjetnosti, porodici, javnom prostoru i drugim sferama života.

Festival će se također održati i u Tuzli 1. i 2. jula. Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan, saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra.