Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

historijski muzej bih

U Sarajevu počinje prvi BiH Art Forum

historijski_muzej_bih

BiH Art Forum osnažuje umjetnost kao profesiju u BiH, ukazuje na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike te inspiriše mlade da aktivno sudjeluju u razvoju BiH

Danas počinje prvi BiH Art Foruma, koji će se održati od 16:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

BiH Art Forum osnažuje umjetnost kao profesiju u Bosni i Hercegovini, ukazuje na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike te inspiriše mlade da aktivno sudjeluju u razvoju Bosne i Hercegovine.

Forum je mjesto susreta i razmjene ideja, te mjesto pronalaska saradnika za razvoj različitih projekata i inicijativa. Forum je sastajanje, dijalog, povezivanje, izmjena, saradnja i angažovanost, odnosno sudjelovanje i praksa.

Koncept prvog BiH Art Foruma je osmišljen na način koji dopušta aktivno sudjelovanje i interakciju publike s govornicima te se, na taj način, učešćem u forumu pruža prilika za upoznavanje, međusobnu saradnju, kao i sudjelovanje u prenosu informacija, znanja, strategija i vještina kada su u pitanju nove inicijative i njihova implementacija.

Prvi BiH Art Forum predstavit će pet najuspješnijih inicijativa u kulturi u posljednjih deset godina. Fokus je bio na incijativama koje su uticale na najveći broj ljudi, uključujući mlade i djecu. Osim toga, ove inicijative su donijele najviše inovacija u okruženju, gdje su realizovane.

Dio programa prvog BiH Art Foruma bit će posvećen i pobjednicima i pobjednicama kratkog filmskog takmičenja za srednjoškolce ”Kultura i moj grad”.

Prvi BiH Art Forum organizuju mladi umjetnici iz BiH i dijaspore, a osim slikarice Mirele Kulović (Boston), te studenta režije i filma Bahrudina Srebrenica (Malmo), koji su idejni kreatori foruma, u organizacionom timu su se našla i druga poznata imena sa scene: Nikola Burić, CEO i-Platform (Bern), Husnija Ćoralić, glumac (Tuzla), Srđan Ćalija, pedagog (Sarajevo), Vanja Šunjić, novinarka (Sarajevo), Tomislav Tadić, pravnik (Tuzla), Aldin Vrskić, pedagog (Zenica) te Aida Suljaković, spisateljica i umjetnica (Bazel).