Kultura

kamerni teatar 55

U Sarajevu predstavljena tri djela mostarskog književnika Josipa Muselimovića

25/09/2019

Bivši političar Bogić Bogićević nazvao je današnji događaj 'praznikom knjige te duhovne hrane misaonom čovjeku', kao i 'praznik intelektualne i humane ljudskosti' kakva je potrebna bh. društvu

Tri djela “Mostarski dragulji”, “I to je to” te “Kud plovi ovaj brod” autora književnika i advokata Josipa Muselimovića predstavljena su danas u Kamernom teatru 55.

Muselimović je kazao da knjiga “Mostarski dragulji” donosi priču o 25 osoba koje su u kulturnom, naučnom i sportskom životu grada Mostara ostavili neizbrisiv trag.

– Pisao sam o njima dok su bili živi, neki su do sada umrli kao sportista Muhamed Mujić i glumac Jozo Lepetić – istakao je.

Govoreći o djelima “I to je to” i “Kud plovi ovaj brod”, kazao je da govore o društvenoj stvarnosti, šta se dešavalo u BiH i širem okruženju u proteklih 25 godina, ali i o putopisnim reportažama.

– Kad putujem pišem gdje sam bio i šta sam vidio. Najviše sam pisao o BiH, ali i Hrvatskoj i Crnoj Gori, od Brijuna do Kotora – kazao je.

Akademik Adbulah Sidran izrazio je veliko zadovoljstvo što Muselimović, intelektualac i publicista iz Mostara, može okupiti šaroliku skupinu eminentnih ljudi u jednoj sobi, da to samo po sebi predstavlja događaj.

Bivši političar Bogić Bogićević nazvao je današnji događaj ‘praznikom knjige te duhovne hrane misaonom čovjeku’, kao i ‘praznik intelektualne i humane ljudskosti’ kakva je potrebna bh. društvu.

Istakao je da je Muselimović najprije humani čovjek, regionalno priznat i poštovan advokat, književnik i akademik.

O predstavljenim knjigama govorili su još i Ivica Ćurković, Mladen Bevanda, Ivica Šarić i Josip Muselimović, a moderator je bio ambasador Republike Češke u BiH Martin Kačo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.