Eneya Jenkins

U Sarajevu promovisano bosansko izdanje knjige “Jedna narandža za bezbroj ruža”

eneya jenkins3

Nakon promocije, svim prisutnim gostima autorica je poklonila po primjerak svoje knjige

Autorica knjige “Jedna narandža za bezbroj ruža” Eneya Jenkins, kćerka poznate Sanele Jenkins, promovisala je sinoć u Sarajevu bosansko izdanje svoje knjige koju je štampala izdavačka kuća “Dobra knjiga”. Knjiga je inspirisana ličnošću Eneyinog dajdže Irnisa, koji je ubijen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Promocija je održana u hotelu Evropa u Sarajevu uz prisutvo mnogobrojih gostiju, a glavni promotor knjige bio je akademik Abdulah Sidran. On je naglasio važnost čuvanja bosanskog jezika, posebno u dijaspori, te je pohvalio autoricu koja tečno govori maternji jezik zahvaljujući majci, dedi i neni.

FOTO: Fokus/ Arhiva
Abdulah Sidran

“Ono što vidim kao opću zajedničku korist od ovoga književnog rada jeste svijest o bosanskome jeziku i o upotrebi bosanskoga jezika među našim ljudima koji žive izvan domovine,” rekao je Sidran.

“Dakle taj fenomen njegovanja jezika je nešto što je od neizmjerne, kapitalne, istorijske, egzistencijalne važnosti. Ovaj narod naš kojem je tako teško i kojem su se apsolutno mračni oblaci nad glavama nadvili, živjeće onoliko koliko bude živio jezik i koliko bude na planeti postojalo ljudi koji se time jezikom koriste. Zato mi je Eneya i u našem razgovoru prije ovoga programa veliku radost učinila zbog načina na koji ona govori bosanski. U nekom trenutku sam vidio i mostarskog akcenta. Ne znam je li mostarski ali je nešto drugačiji od sarajevskog akcenta.”

FOTO: Fokus

U ime izdavača prisutnima se obratio direktor Dobre knjige Izedin Šikalo.

“Eneya Jenkins odlučila se pridružiti malobrojnoj skupini svojih vršnjaka kada je počela pisati u vremenu pandemije, vremenu opšte izolacije i atmosfere neizvijesnosti i straha, vremenu koje, kao da je bilo prijeteći podsjetnik na ratne godine u Bosni,” rekao je Šikalo.

“Osim ove prekrasne priče, poklonila nam je i potvrdu o svojoj spremnosti da govori i bori se protiv zla na bilo kojem mjestu i u bilo kojem vremenu.”

FOTO: Fokus

Eneya je rekla da je pišući knjigu na neki način upoznala svog dajdžu i zbližila se s njim.

“Kada sam rekla mami za ideju šta bih pisala, odmah me je podržala i rekla da je sve moguće ako uložimo trud,” istakla je Eneya.

“Hvala mojim roditeljima, bratu, neni i dedi na podršci.”

FOTO: Fokus

Nakon promocije, svim prisutnim gostima autorica je poklonila po primjerak svoje knjige.