U Sarajevu sahranjen akademik Dubravko Lovrenović

lovrenovic_sahrana_1

Na sarajevskom groblju Bare danas je sahranjen bosanskohercegovački akademik i historičar Dubravko Lovrenović, čiji je rad ostavio neizbrisiv trag na naučnoj sceni BiH.

Lovrenović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnsoti BiH, preminuo je 17. januara u Sarajevu nakon duge i teške bolesti.

Osim članova porodice i prijatelja, od Lovrenovića su se danas oprostili i brojni članovi akademske zajednice i javnog života Bosne i Hercegovine, njegovi studenti i mnogi drugi.

Dubravko Lovrenović, bh. medievalista, rođen je 30. augusta 1956. u Jajcu. Na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu diplomirao je 1979., a na istom je fakultetu odbranio doktorat “Ugarska i Bosna (1387-1463)” 1999. Na istom je Odsjeku prošao sva univerzitetska zvanja. Bio je redovni profesor na oblasti Historija srednjeg vijeka.

Zimski semestar 2001/2002. proveo je kao gostujući profesor na američkom univerzitetu Yale. Godine 2005. boravio je i kao stipendist na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti. Bio je predsjednik Odsjeka za historiju i prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Objavio je veći broj knjiga i radova o srednjem vijeku u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i više desetina tekstova publicističkog tipa. Sudjelovao je na većem broju naučnih skupova. Bio je urednik brojnih izdanja knjiga, organizator naučnih skupova, voditelj i učesnik u radu u više naučnih projekata, recenzent brojnih izdanja, promotor brojnih publikacija i član više redakcija.